Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 22 martie – 4 aprilie 2021.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme mult mai rece decât normal pentru ultima decadă a lunii martie, atât ziua, cu maxime termice în medie de 6 – 9 grade, dar mai ales pe parcursul nopţilor, când temperatura va coborî spre valori între -5 şi -2 grade.

Încălzirea vremii ce se va resimţi începând din data 27 martie va determina valori diurne de 13 – 16 grade şi nocturne de 2 – 5 grade, mediat regional. Deşi vor fi posibile unele oscilaţii de la o zi alta, cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic în general apropiat de cel specific perioadei din an, respectiv maxime de 14 – 16 grade şi minime de 4 – 6 grade, posibil cu valori mai mici în dimineţile de 1 şi 2 aprilie.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale şi temporare, estimate a fi în general slabe cantitativ, va fi în creştere după data de 28 martie şi în special în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

În Crişana, la începutul intervalului, valorile termice vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, cu precădere pe timpul nopţilor, astfel că media maximelor va fi de 6 – 10 grade, iar a minimele vor oscila între -7 şi -3 grade.

După data de 27 martie, vremea se va încălzi considerabil, temperaturile ajungând la 13 – 15 grade ziua şi între 1 şi 4 grade, noaptea. Până la sfârşitul celor două săptămâni, deşi cu posibile oscilaţii de la o zi la alta, valorile termice se vor menţine apropiate de cele climatologic specifice perioadei (în medie regională maxime de 14 – 16 grade şi minime de 2 – 5 grade, posibil mai mici în dimineţile de 1 şi 2 aprilie).

Cea mai mare parte a perioadei de referinţă va fi caracterizată de un regim pluviometric deficitar, cu probabilitate mai mare pentru ploi locale şi temporare, în general slabe cantitativ, în jurul datei de 29 martie şi în ultimele zile.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.