Ziarul electronic al arădenilor

Cum tratam obsesiile si compulsiile fara medicamente?

Ai auzit la televizor sau ai citit in presa despre tulburarea obsesiv compulsiva. Practic sunt oameni care sufera de obsesii si de compulsii si care au o viata schimbata la 180 de grade din cauza lor.

Tulburarile obsesiv compulsive sunt intalnite adesea si cazurile severe s-au inmultit in ultimele decenii.

Asocierea termenilor este de multe ori gresit inteleasa, de aceea este bine sa lamurim ce e cu aceasta tulburare.

Tulburarea obsesiv compulsiva are, dupa cum se poate remarca, doua componente. E vorba, pe de o parte, de obsesii. Obsesia e un gand, o idee, niste impulsuri fara sens care nu dispar. Vrem sa uitam de ele, sa le ignoram, dar reapar in mintea noastra.

De aici se ajunge rapid la anxietate, rusine, vina, diverse sentimente resimtite foarte puternic la nivel individual. Obsesiile pot avea manifestari diferite, de la frica de a nu uita geamuri, usi deschise, la teama de greseli care de fapt nu exista. Mai apar obsesii legate de accidente, evenimente mai ciudate, adesea apar si superstitiile in joc. De cele mai multe ori obsesiile duc la exagerari ale problemelor minore si la repetarea unor obieceiuri care nu ajuta la nimic pana la urma.

De cealalta parte avem compulsiile. Ca sa elimini o obsesie recurgi la ritualuri sau la compulsii. Niste actiuni care se tot repeta sau tipare de gandire speciale pentru anumite obsesii de care nu scapi deloc. Ritualurile sunt excesive, rigide, regulile sunt respectate intocmai. Compulsiile nu se opresc si pot sa influenteze decisiv viata personala sau profesionala.

Un exemplu de compulsie intalnita astazi, in plina pandemie si pe care o vedem peste tot: spalatul pe maini, curatarea in exces peste tot pentru a indeparta orice fel de bacterie, de virus. Alt exemplu: verificam la nesfarsit si de n ori usi, tot ce avem prin casa doar sa ne asiguram ca hotii nu ne vor prada. Chiar si aranjarea intr-o anumita pozitie a unor lucruri pe birou, mereu, doar ca sa nu se intample x lucru rau, poate fi interpretata ca fiind o compulsie.

Tulburarea obsesiv compulsiva duce la nesiguranta foarte mare la nivel individual si la reasigurari permanente-intrebi pe cei din jur pentru ca esti incapabil sa iei decizii de unul singur.

Tratamentul pentru compulsii si obsesii este destul de simplu. O vizita la psihoterapeut poate rezolva multe dintre manifestarile tulburarilor obsesiv compulsive.

Psihoterapia cognitiv comportamentala este cea mai folosita tehnica. Psihoterapeutul realizeaza, impreuna cu pacientul, niste liste cu temeri obsesive, situatiile pe care le tot evita, gandurile asociate, dar si liste cu ritualurile compulsive. Intai constientizam ce anume a dus la obsesii si compulsii, dupa care incercam sa scapam de factorii care pot influenta aparitia lor.

Fiecarui element din lista i se asociaza un disconfort, un nivel al resimtirii disconfortului. Pacientul se va confrunta, in prezenta psihoterapeutului, cu situatii care declanseaza anxietatea pe perioade lungi de timp. Nivelul de anxietate va incepe sa scada, toti factorii scrisi in liste se vor diminua si nu vor mai provoca disconfort. In multe situatii expunerea este doar una imaginara, pacientul trece prin etapele ce au dus la declansarea manifestarilor obsesiv compulsive.

Expunerile la situatii compulsive sunt graduale, pacientul e rugat sa nu practice compulsii chiar daca are in fata situatii care generau asa ceva. Situatia pacientului se va imbunatati cu astfel de tehnici si obsesiile sau compulsiile vor disparea treptat.

Psihoterapia pentru tulburarea obsesiv complusiva poate apela doar la terapia cognitiva. Reducerea aparitiei compulsiilor este vizata aici. Pacientii identifica si reevalueaza credintele personale despre consecintele actiunilor sau lipsei actiunilor in incercarea de a scapa de compulsii. Sunt identificate pe rand motivele care au provocat compulsiile, obsesiile, se gasesc alternative de raspuns la ganduri si idei care provoaca tulburari obsesiv compulsive.

In situatiile mai grave se pot prescrie si medicamente, insa de cele mai multe ori nu se ajunge la asa ceva daca pacientul se prezinta din timp la sedintele de psihoterapie.

Daca nu poate merge la cabinet exista si sedinte de psihoterapie on-line cum sunt si cele de pe acest site. Oricum ar fi intalnirea cu psihoterapeutul este foarte importanta relatia care se stabileste intre pacient si psihoterapeut, mai ales ca totul se bazeaza pe vointa si pe incredere pentru a depasi compulsiile si obsesiile.

Drumul e lung si anevoios pana la gasirea celor mai bune metode de tratament psihoterapeutic, tehnicile din psihoterapie isi dovedesc eficienta si sunt foarte usor de aplicat daca exista si o cooperare din partea pacientului.

De aceea psihoterapeutul trebuie sa castige increderea pacientului si sa aiba de fiecare data rabdare si incredere in reusita sedintelor de psihoterapie desfasurate on-line sau in cabinetul de terapie.

Daca doresti sa afli mai multe despre psihoterapie, poti vizita https://www.psihoterapie-tiberiubotea.ro/

Aici, iti va raspunde un psihoterapeut amabil care iti intelege nevoile si este orientat catre rezultate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.