Ziarul electronic al arădenilor

Criză de sânge în spitalele din judeţul Arad

Judeţul Arad se confruntă cu o criză de sânge, atât din cauza numărului redus de donatori din această perioadă, dar şi pe fondul cererii crescute venite din spitale, care au reluat proceduri chirurgicale amânate în ultimele luni, când au existat multe cazuri de COVID-19.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Arad, Laura Păcurariu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că din stocul foarte mic existent lipsesc câteva grupe de sânge, care nu au fost găsite nici la centrele din judeţele vecine.

„Începutul de an este cu multe solicitări de sânge din partea spitalelor, dar donatorii vin destul de greu în această perioadă. Stocul de sânge este aproape de zero şi, din păcate, nici judeţele învecinate nu ne-au putut ajuta. Am intrat pe stocul de urgenţă al Aradului, la care se apelează în situaţii excepţionale. Cererea este mare pentru că spitalele, pe fondul reducerii numărul de pacienţi COVID-19, au reluat intervenţii chirurgicale care au fost amânate la sfârşitul anului trecut“, a precizat Laura Păcurariu.

Miercuri dimineaţă, CTS Arad avea în jur de 20 de pungi de sânge, faţă de 80 într-o zi obişnuită, dar cu o cerere mai mare decât în mod normal venită din spitale.

De la declararea pandemiei, numărul donatorilor a scăzut cu 20% în judeţ. Dacă în 2019 s-au recoltat 10.832 de unităţi de sânge (450 ml), în 2020 au fost recoltate doar 8.796.

„Una din cauzele acestei reduceri este aceea că, începând cu luna martie 2020, pe fondul pandemiei, s-a interzis recoltarea mobilă. Noi mergeam în judeţ, în localităţi, şi recoltam, dar de aproape un an acest lucru nu s-a mai întâmplat. Totodată, din cauza acestui virus, a existat şi o temere din partea unor donatori de a intra în contact cu cadre medicale, dar au mai fost şi restricţiile de deplasare impuse în anumite perioade din anul trecut“, a explicat Păcurariu.

Reprezentanţii CTS Arad fac un apel la populaţie să se programeze pentru donare, arătând că această criză de sânge este una dintre cele mai grave cu care s-a confruntat sistemul medical arădean.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.