Ziarul electronic al arădenilor

Copil din Arad cu o boală foarte rară, internat la Spitalul „Victor Babeş“

Un copil de şapte ani, din Arad, care suferă de o boală foarte rară, varicelă hemoragică, este internat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ din Timişoara, medicii luptând pentru vindecarea lui.

Dr Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase din cadrul spitalului, a declarat, joi, că boala copilului vine pe fondul unei afecţiuni oncohematologice, iar deosebirea majoră faţă de varicela obişnuită este aceea că veziculele care apar pe corp în boala infecţioasă devin hemoragice.

Evoluţia agravantă a bolii a fost foarte rapidă, iar băieţelul a ajuns în spitalul din Timişoara prin transfer de la Spitalul Judeţean din Arad.

„Varicela hemoragică are un debut atipic. Varicela se manifestă printr-o erupţie pe piele sub formă de vezicule. Erupţia apare iniţial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate şi apoi sângerări ale mucoaselor, ceea ce s-a întâmplat şi în cazul pacientului internat în spitalul nostru. Copilaşul are însă şi o trombocitopenie, afecţiune hematologică ce duce la scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin.

La o persoană sănătoasă, numărul trombocitelor este de peste 150.000/microlitru. În momentul în care a ajuns în spitalul nostru, copilul avea 2.000 de trombocite/microlitru. Am reuşit în doar câteva zile să îl echilibrăm, să îi creştem numărul la peste 10.000“, a explicat dr Adelina Marinescu.

Medicii spun că starea de sănătate a pacientului s-a îmbunătăţit considerabil şi că nu au mai apărut elemente eruptive noi, iar cele vechi încep să treacă în faza următoare a bolii, în care se transformă în cruste.

Băieţelul va mai rămâne internat până când se vor normaliza trombocitele.

„În ultimele săptămâni, am avut un aflux ridicat de cazuri de varicelă venite în Ambulatoriu. Vorbim de 6-7 cazuri pe săptămână. Pacienţii nu au avut însă forme grave, aşa că nu au necesitat internare. Complicaţiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecţiuni. Complicaţiile severe includ pneumonii, otită, encefalită, hemoragie, infecţii bacteriene ale pielii, chiar septicemie“, a precizat dr Adelina Marinescu.

Tratamentul bolnavilor cu varicelă prevede izolarea pacientului, aplicarea de loţiuni care să calmeze mâncărimea, administrarea de medicamente pentru reducerea febrei, o mai bună hidratare şi un regim alimentar cât mai echilibrat, bazat pe vitamine, consum cât mai ridicat de fructe şi legume şi evitarea băuturilor carbogazoase.

Prevenţia în cazul varicelei se face prin vaccinare.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.