Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) îşi reafirmă, miercuri, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, dorinţa de a păstra rolul de „garant al informării corecte, mereu activ şi acordat principiilor democraţiei“.
„Consiliul Naţional al Audiovizualului are misiunea, prin rolul care i-a fost atribuit prin lege, de a asigura o piaţă a audiovizualului bazată pe libertate de exprimare, pluralism şi concurenţă, în conformitate cu rolul său de a asigura respectarea de către posturile de televiziune şi radio a normelor privind informarea corectă, viaţa privată, demnitatea umană şi protecţia minorilor.
Toată această arhitectură are la bază un parteneriat pentru informare corectă în condiţii de libertate a presei, parteneriat pe care ne dorim să-l subliniem în Ziua Mondială a Libertăţii Presei, azi, 3 mai 2023“, a transmis CNA.
Potrivit Consiliului, întotdeauna, o presă liberă şi responsabilă generează o societate democratică puternică şi favorabilă incluziunii şi are un rol principal în protejarea şi promovarea drepturilor omului.
„Singura modalitate eficientă de a lupta împotriva unei idei despre care credem că poate dăuna valorilor, principiilor şi idealurilor democratice este încercarea de a susţine validitatea punctelor de vedere alternative. Vom continua să asigurăm şi să păstrăm libertatea presei, vom rămâne parteneri pentru protejarea libertăţii presei, astfel încât rolul nostru de garant al informării corecte să rămână mereu activ şi acordat principiilor democraţiei“, a mai transmis Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei pe 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului.