Ziarul electronic al arădenilor

Clădirea Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta“, reabilitată cu 9,2 milioane de lei

Clădirea în care funcționează Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ din municipiul Arad va fi reabilitată cu peste 9 milioane de lei (fără TVA), în urma unei finanţări obţinute de administraţia locală prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), lucrările urmând să aibă loc timp de doi ani, perioadă în care o parte dintre elevi sunt mutaţi în alte clădiri şcolare.

Primarul interimar al municipiului Arad, Călin Bibarţ, a anunțat, luni, că urmează să fie semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului, licitaţia fiind câştigată de asocierea Vesa Construzioni S.R.L. – Research Consorzio Stabile S.C.A.R.L. Contractul are o valoare de 9.269.786 lei (fără TVA).

„Conform caietului de sarcini şi contractului, în 24 de luni această unitate de învăţământ va fi reabilitată. Colegiul Economic este deja în lucru, începem şi «Ghiba Birta», «Moise Nicoară» este reabilitat, la fel şi «Dimitrie Ţichindeal». Liceele de elită ale Aradului vor fi toate reabilitate, iar elevii noştri îşi vor desfăşura cursurile în cele mai bune condiţii. Clădirile istorice vor fi aduse la culoarea şi farmecul pe care le-au avut atunci când au fost construite, cu mai bine de 100 de ani în urmă“, a declarat primarul Bibarţ.

Proiectul a obţinut finanţare prin PNDL şi presupune reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire ale şcolii.

Vor avea loc lucrări în spaţiile pentru învăţământ, sport, cantină, spaţii administrative şi va fi modernizată sala festivă, care va fi dotată cu echipamente noi pentru scenă şi sală (videoproiector, instalaţii sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecţie etc).

Pe durata celor 24 de luni în care vor avea loc lucrările, o parte dintre elevi vor fi mutaţi în alte clădiri şcolare din oraş.

În cadrul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, situat pe B-dul Dragalina, se vor ocupa cinci săli de clasă pentru elevii din clasele V-VII. În cadrul internatului situat pe strada Labirint nr. 6, se vor ocupa alte 5 clase pentru desfăşurarea orelor la ciclul primar şi pentru after school, precum şi tot atâtea săli de clasă cât este necesar pentru depozitarea obiectelor de inventar şi material didactic.

Elevii claselor terminale, respectiv ale ciclului gimnazial şi liceal, vor învăţa în corpul B al Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, unde se va delimita zona de construcţie astfel încât cursurile să se desfăşoare în condiţii optime.

Patru clase ale ciclului primar îşi vor continua procesul didactic în cadrul clădirii situate pe strada Academia Teologică nr. 11 – 13, aferentă Seminarului Teologic Arad.

Primul corp al liceului, situat pe bulevardul Dragalina, a fost finalizat în 1888, iar a doua aripă a acestui corp a fost construită în perioada 1912 – 1913. În anii 1970 a fost ridicat al doilea corp de clădire al şcolii.

În prezent, clădirea Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta“ se regăseşte pe Lista Monumentelor Istorice şi face parte din proprietatea publică a municipiului Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.