Ziarul electronic al arădenilor

CJ Bihor devine lider de proiect pentru drumul expres Oradea – Arad

Consilierii judeţeni din Bihor au aprobat, joi, proiectul de hotărâre prin care Consiliul Judeţean (CJ) devine autoritate contractantă pentru realizarea Drumului expres Oradea – Arad.

„Acest proiect este cel mai important de pe ordinea de zi de astăzi. Pentru că ne creează premisele ca, în urma ordonanţei 101, autorităţile locale să preia proiecte care sunt în faza de a nu putea fi puse în practică din portofoliul CNAIR şi sunt convins că veţi vedea că vom face tot ce este posibil pentru realizarea lui“, a spus, în şedinţă, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

În acelaşi document au mai fost aprobate parteneriatul de implementare încheiat între cele patru UAT-uri (CJ Bihor, CJ Arad, Primăriile din Oradea şi Arad) şi CNAIR, acordul de asociere între cele patru UAT-uri în vederea implementării acestui proiect, precum şi finanţarea din bugetul local a cotei de circa un milion de euro ce revine judeţului Bihor pentru achiziţionarea serviciilor de actualizare a studiului de fezabilitate al obiectivului.

„Nu există niciun studiu de actualizare al acestui SF care a fost elaborat în anul 2007, subliniez, nu există, şi nu există nicio o hotărâre de guvern reactualizată. Datele din 2007 sunt total depăşite. Traseul a fost scurtat cu aproximativ 13 km, joncţiunea cu Oradea se face în spatele Gării Ioşia, deci traseul trebuie adus la zi, între timp s-au modificat standardele în construcţii în România, s-a schimbat legislaţia, indicatorii, deci este obligatorie actualizarea acestui studiu de fezabilitate, depunerea cererii de finanţare pe POIM cu o mobilizare puternică din partea noastră în aşa fel încât să mai putem prinde acest ciclu de finanţare pentru a executa cel puţin o treime din proiect până în 2023“, a afirmat Ilie Bolojan.

Consiliul Judeţean, în calitate de autoritate contractantă, va demara cât mai repede procedura de licitaţie pentru revizuirea studiului de fezabilitate, va depune cererea de finanţare, urmând ca, odată cu aprobarea ei, să poată da drumul la procedura de licitaţie pentru proiectare şi execuţie.

Din cei 34 de consilieri validaţi, proiectul a fost votat de cei 22 de consilieri judeţeni PNL, plus cei şase de la UDMR, iar cei şase consilieri PSD s-au abţinut.

Autorităţile din Arad şi Bihor vor finanţa actualizarea studiului pentru drumul expres

Lucrările la drumul expres Arad – Oradea, prevăzute să înceapă în 2021

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.