Ziarul electronic al arădenilor

Cetatea Ineu, reabilitată cu fonduri europene nerambursabile

Cetatea Ineu va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile, contractul de finanțare fiind semnat în cursul zilei de miercuri, obiectivul urmând să intre în circuitul turistic la finalizarea lucrărilor.

Contractul pentru finanțarea lucrărilor a fost semnat de primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, și de reprezentanții MDRAP și ADR Vest.

„Ziua de 5 iunie 2019 va rămâne în istoria orașului Ineu drept momentul de încununare a eforturilor demarate de administrația publică locală a orașului, pentru atragerea de fonduri și investiții în scopul de a reabilita monumentul istoric Cetatea Ineului. În mai puțin de o săptămână, administrația publică locală a câștigat al doilea proiect cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene – „Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Ineului”, a anunțat primarul Călin Abrudan.

Autorităţile locale vor trebui să organizeze licitaţia de atribuire a lucrărilor, care ar urma să fie demarate la începutul anului viitor. Proiectul va fi finalizat peste patru ani, iar valoarea totală este de 23.273.075 lei.

Conform proiectului, va fi refăcut acoperişul cetăţii, pereţii interiori şi exteriori, va fi consolidată structura de rezistenţă, vor fi schimbate tâmplăria şi instalaţiile şi va fi montat un sistem de iluminat arhitectural.

Primarul din Ineu a spus, anii trecuți, că se caută soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru refacerea Cetății și includerea ei în circuitul turistic.

Cetatea a fost restaurată ultima dată în anii ’70. Însă, acea consolidare nu i-a fost de mare folos pentru că fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice.

Până în 1989, fosta fortificaţie a adăpostit copii pe care regimul comunist îi ascundea între zidurile înalte. Mărturie stă sala de sport din incinta cetăţii, pe pereţii căreia au rămas picturile „Daciadei”.

Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295. Mai târziu, această fortificație a făcut parte din lanțul de cetăți de apărare ale lui Iancu de Hunedoara. A fost ocupată de turci de mai multe ori și a devenit sediul unui sangeac. Mihai Viteazul a cucerit această cetate în jurul anului 1599.

Cetatea actuală a fost ridicată între anii 1645 – 1652 pe vremea principilor Rakoczi și Rakoczi al II-lea, după planurile arhitectului austriac Gabriel Haller. Fortul a fost ocupat din nou de turci în anul 1658, fapt menționat de către Miron Costin în cronica sa.

Turcii au stăpânit cetatea până în secolul al XVII-lea, moment în care armatele habsburgice au cucerit-o. A devenit centru de regiment grăniceresc, iar din 1745 a fost părăsită. A ajuns în paragină, iar pe la 1870 a fost refăcută cetatea interioară.

Monumentul este compus din două elemente.

Prima parte, cea interioară, este de fapt un castel cu două nivele, are forma de pătrat, la colțuri fiind străjuită de patru bastioane circulare etajate.

Cel de-al doilea element, cetatea exterioară, este așezată la o distanță de câteva sute de metri, și forma brâul de ziduri din piatră, tot în formă de pătrat, cu bastioane la colțuri. Din acestea nu se mai păstrează decât niște urme.

Zidurile erau înconjurate din trei părți de șanțuri cu apă, pe cea de a patra latură curgând râul Crișul Alb.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.