Ziarul electronic al arădenilor

Cerșetoria în municipiul Arad, interzisă. Banii obținuți de cerșetori, confiscați

Cerșetoria pe străzile din municipiul Arad a fost interzisă, iar valoarea amenzilor pentru cei prinși că apelează la mila publică a fost triplată, în timp ce banii obținuți de cerșetorii vor fi confiscați.

Aceste decizii au fost luate, în unanimitate, în ședința Consiliului Local Municipal Arad, care s-a desfășurat în cursul zilei de miercuri.

Proiectul de hotărâre aprobat de consilierii municipali prevede o înăsprire a măsurilor sancționatorii împotriva persoanelor care apelează la mila publicului, respectiv triplarea cuantumului amenzilor și confiscarea sumelor rezultate din cerșetorie, bani care vor fi transformaţi în venit la bugetul local.

„Hotărârea adoptată prevede nu numai o majorare semnificativă a amenzilor pentru cei care sunt prinşi cerşind, dar, mai mult decât atât, va da posibilitatea poliţiştilor locali împuterniciţi în acest scop să confişte banii obţinuţi de cerşetori din această activitate. Este una din măsurile prin care încercăm să oprim acest fenomen şi cred că va da rezultate aşa cum a dat şi în alte oraşe din ţară, cum este de exemplu Clujul unde o hotărâre locală similară a fost aprobată acum câţiva ani şi dă rezultate. Este modelul pe care l-am folosit şi noi în elaborarea proiectului aprobat cu unanimitate de voturi. Nu cred să avem probleme cu implementarea lui”, a declarat primarul interimar al municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Conform municipalității, pentru ca efectele acestor măsuri să se vadă cât mai repede, „este important ca eforturile administraţiei locale de combatere a acestui fenomen să fie susţinute şi de cetăţeni“.

„Aceştia sunt îndemnaţi să renunțe la obiceiul de a oferi cerșetorilor sume de bani și să anunțe prezența lor pe străzile din municipiu, la numărul de telefon al Dispeceratului Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad: 0257-939 (apel gratuit)“, este mesajul transmis de municipalitate.

În proiect se menționează că „În legislaţia în vigoare există reglementări care incriminează cerşetoria, însă ele se referă la săvârşirea ei în alte împrejurări decât cele prezentate în cadrul proiectului de hotărâre analizat, fapte care sunt incriminate în codul penal, care privesc exploatarea cerşetoriei, respectiv fapta unei persoane de a determina în mod repetat un minor sau o persoană cu dizabilităţi la cerşit, sau folosirea în mod repetat de către un major apt de muncă, a unui minor în scop de cerşetorie. (…)

Apreciem că, în ceea ce privește fenomenul cerșetoriei, pentru ca demersurile și acțiunile autorităților administrației publice locale și ale instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, să poată avea efectele urmărite pe termen lung, se impune completarea acestor prevederi, cu reglementări locale, în condiţiile legii“.

În proiectul de hotărâre aprobat miercuri se mai specifică faptul că „fapta persoanei de a apela la mila publicului pentru obținerea de bani, prin ocupare de locuri publice cu deteriorarea condițiilor de mediu, estetice sau civice pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad, constituie contravenție și se sancţionează cu amendă în cuantum de 300 lei“.

De asemenea, în documentul adoptat se mai arată că „în ultimii ani au existat multe nemulțumiri și solicitări de luare a unor măsuri referitoare la această problemă din partea cetățenilor, din cauza amplificării fenomenului în zona spitalelor, zonele comerciale sau zonele în care unitățile bancare au amplasate bancomate precum și în stațiile de transport în comun“.

„Deși s-au desfășurat acțiuni de către Direcția Generală Poliția Locală în sensul descurajării acestui fenomen, acestea au avut doar un efect imediat sau pe termen scurt, pe termen lung situația  rămânând problematică. În timp, fenomenul cerșetoriei s-a agravat, ceea ce poate determina reacții neprevăzute din partea celor care intră în contact cu cerșetorii întrucât mulți dintre aceștia au manifestări insistente sau agresive“, se arată în proiectul de hotărâre.

Zilele trecute, municplaitatea a anunțat că persoanele insolvabile, care au acumulat mai mult de zece amenzi prevăzute în Legea 61/1991, vor efectua muncă în folosul comunității, vizați fiind în primul rând cei care cerșesc pe străzile din Arad.

CITITI SI: Cei care nu își plătesc amenzile, puși la muncă. Vizați sunt cerșetorii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.