Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2024 – 2025, a fost publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, activităţile din cadrul Evaluării Naţionale se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate, iar lucrările candidaţilor pot fi văzute înainte de depunerea contestaţiilor. Totodată, între probe va exista o zi liberă.
* Principalele prevederi:
Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice care fac parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele şi concursurile naţionale. Nu vor fi nominalizate în comisii persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale sau ale simulărilor examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate.
În unităţile de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale, comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a examenului poate decide nominalizarea în comisiile pentru evaluarea naţională a unor cadre didactice din alte unităţi de învăţământ.
Comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a Evaluării Naţionale pot/poate decide suspendarea dreptului de constituire a centrului de examen unităţii de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale.
Cadrelor didactice nominalizate ca asistenţi le este interzisă intrarea în sălile de examen cu bagaje, telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori de comunicare, precum şi cu ziare, reviste, cărţi etc. Materialele nepermise în sala de examen vor fi introduse într-un plic/o pungă, împreună cu un bilet/o etichetă, pe care se notează numele şi prenumele posesorului, şi vor fi păstrate până după predarea lucrărilor scrise într-o sală special stabilită pentru depozitarea obiectelor personale ale profesorilor asistenţi, supravegheată de o persoană desemnată de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen.
Repartizarea candidaţilor pe săli se face în ordine alfabetică, la nivelul centrului de examen.
Se interzice candidaţilor la Evaluarea Naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop.
Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor nu sunt primiţi în examen.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, dispozitive tip IoT, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.
Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrare.
În anul şcolar 2024 – 2025, activităţile din cadrul Evaluării Naţionale se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate.
La părăsirea sălii de examen, candidaţii nu primesc subiectele.
În situaţii obiective, neimputabile candidaţilor, în care, în timpul probei scrise, este luată decizia anulării şi a rescrierii lucrării, se poate prelungi timpul destinat redactării cu cel mult o oră.
Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii/propriului copil, după afişarea rezultatelor iniţiale. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
* Calendar Evaluarea Naţională
* 10 – 13 iunie 2025: Înscrierea la examen
* 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
* 23 iunie 2025: Limba şi literatura română – probă scrisă
* 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
* 27 iunie 2025: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
* 3 iulie 2025: Afişarea rezultatelor iniţiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
* 4 – 5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor şi depunerea contestaţiilor
* 6 – 9 iulie 2025: Soluţionarea contestaţiilor
* 10 iulie 2025: Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor
* Calendar simulare a examenului de Evaluare Naţională
* 17 martie 2025: Limba şi literatura română – probă scrisă
* 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
* 19 martie 2025: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
* 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor.