Ziarul electronic al arădenilor

Bilanț la STPF Arad. Sute de migranți, depistați la frontieră în 2019

Poliţiştii de frontieră arădeni au depistat, anul trecut, 370 de persoane implicate în migraţia ilegală, acestea fiind cercetate pentru tentativă de trecere şi trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Migranții au fost descoperiți atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad.

Totodată, au fost identificate şi 36 persoane, cercetate pentru infracţiunea de trafic de migranţi (călăuzire), se arată într-un bilanț prezentat de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Arad.

„Din punct de vedere al naționalităților, se remarcă numărul mare al cetățenilor din Irak depistați la frontiera verde, precum și faptul că peste 85% din migranți provin din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu și Apropiat (Irak, Iran, India, Turcia, Afganistan, Siria, Palestina, Pakistan)“, se precizează în bilanțul STPF Arad.

Din punct de vedere al locului depistării, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac, S.P.F. Vărşand și S.P.F. Curtici.

„Pentru anul 2019 se remarcă creșterea numărului de cazuri în care migranții au încercat să treacă ilegal frontiera prin punctele de frontieră, organizați în grupuri mari, eterogene din punct de vedere al naționalității“, au menționat autoritățile de frontieră.

Ca moduri de operare la „zona verde”, în bilanț sunt menționate deplasările cu mijloace de transport în comun sau taximetre până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră.

De asemenea, au fost cazuri de deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor.

În punctele de trecere a frontierei au fost depistați migranți ascunși în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/în locuri special amenajate. De asemenea, au mai depistate persoane ascunse sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren.

O altă modalitate de a trece ilegal frontiera a fost prezentarea la control a unor documente false/falsificate sau aparţinând altor persoane.

Unul dintre cazurile semnificatice prezentate în bilanțul STPF Arad a fost înregistrat în data de 6 martie 2019, când la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, la volanul unui automarfar. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire, vopsea, cu destinaţia Germania. În timpul controlului de frontieră au fost descoperiţi, în interiorul remorcii autovehiculului, 34 de migranţi.

În acest caz a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, respectiv tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.