Ziarul electronic al arădenilor

Artă alternativă: iată ce NU știai că poți face prin sudură!

Arta sudării a apărut încă din Evul Mediu, însă puțini sunt aceia care știu de existența ei astăzi. Mulți, când se gândesc la sudură, văd doar partea practică a acestei tehnici, fără să realizeze că ea poate fi folosită pentru alte scopuri, estetice.

Așadar, dacă nici tu nu știi foarte multe despre ce presupune aceasta, dar ești curios să afli mai multe, citește în continuare mai multe despre acest mod neobișnuit de a face artă!

Iată tot ce trebuie să știi despre sculptura prin sudură!

Ce este sculptura prin sudură?

Și sculptura prin sudură are la bază același procedeu cu care ești, probabil, deja familiarizat. Ea presupune lipirea mai multor materiale, adesea metalice, prin topirea părților componente. Sunt folosite în special cele feroase, precum fonta, inoxul sau oțelul (tabla), dar și cele neferoase, ca aluminiul, cuprul, alama, zincul, magneziul sau titanul.

Adesea, pentru crearea unei piese, sunt folosite materiale din ambele categorii, unul drept bază, fiind cel pe care se realizează „lipitura” și cel de legătură sau adaos (folosit pentru conectarea bucăților principale).

Dacă procesul este realizat doar pentru a lipi mai multe bucăți de metal, atunci acesta este unul extrem de simplu. Cu niște aparate de sudură bune, adaptate nevoilor tale, treaba poate fi dusă la bun sfârșit extrem de ușor și rapid. Lucrurile nu mai stau la fel de simplu, însă, atunci când vine vorba de crearea unor opere de artă.

Pentru acestea, nu ai nevoie numai de o cunoaștere riguroasă a etapelor tehnice și a fundamentelor lor fizice, ci și de îndemânare și foarte multă imaginație. Trebuie să știi cum să combini materialele și culorile pentru a crea linii armonioase și pentru a ascunde îmbinările părților metalice.

Terapia prin sudură

Cele mai recente studii arată că și sculptura prin sudură se dovedește la fel de eficientă ca oricare altă artă în cadrul terapiilor pentru gestionare a furiei și a comportamentului deviant. De aceea, în America, au fost introduse în licee sau facultăți și ore de lucru manual, unde sunt predate astfel de tehnici.

Mai mult, instituții de prestigiu, precum Muzeul de Artă din Chicago, Universitatea de Artă din New York, Universitatea din Ohio și Institutul de Artă din California, au introdus workshop-uri sau secțiuni dedicate numai acesteia.

Acest mod de a face artă nu doar că te învață răbdarea și perseverența, ci și cât de importantă este formarea unei legături strânse. Dacă lipitura nu este realizată cum trebuie, atunci întreaga construcție se va prăbuși. Prin contrast, dacă sudura este bine făcută, ansambul va fi mult mai puternic decât fiecare parte luată individual. De aceea, artiștilor le place să compare această tehnică cu legăturile interumane pe care le formezi de-a lungul vieții.

Artiști faimoși

Există câțiva artiști care au fost complet fascinați de aceste tehnici și s-au dedicat în întregime lor. Cel mai cunoscut dintre aceștia este Henry Moore, sculptorul englez legendar, după cum îl numește BBC.

La fel de faimos este și Alexander Calder, ale cărui opere sunt promovate de fundația care îi poartă numele. Mai mult, și Picasso a scos câteva astfel de lucrări, cea mai cunoscută fiind sculptura sa din Chicago.

Așadar, dacă ai crezut că arta a stagnat și nu mai poate produce nimic nou, atunci vei suferi o decepție. Ea găsește mereu noi metode de a se reinventa, atât de originale încât te uimesc. Aceasta este dovada vie că din orice poți face o operă remarcabilă, atât timp cât îți folosești imaginația!

sursa foto: Pinterest.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.