Expoziţia inedită „Armata de teracotă” de la Complexul Muzeal Arad, aflată în premieră în ţara noastră şi care cuprinde zeci de replici fidele ale soldaţilor de teracotă descoperiţi lângă mormântul primului împărat chinez, a fost vizitată de peste 5.000 de persoane şi mai este deschisă trei săptămâni.
Directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, a declarat luni, pentru Agerpres, că aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes expoziţii organizate de instituţie.
„Am avut până acum peste 5.000 de vizitatori, chiar şi din străinătate. Copiii şi adulţii au fost entuziasmaţi în aceeaşi măsură când au descoperit cele 45 de replici fidele ale soldaţilor de teracotă, aduse în premieră în ţara noastră. Armata de teracotă, descoperită în urmă cu 50 de ani, este considerată a opta minute a lumii, iar exponatele de la Arad, copii fidele ale statuetelor originale, mai pot fi văzute până în 5 aprilie”, a declarat Bogdan Blaga.
El a adăugat că statuetele au fost realizate din acelaşi lut ca cele originale, au aceeaşi greutate şi mărime, iar pe lângă soldaţi sunt şi exponate care reprezintă o parte a cavaleriei.
Expoziţia „Soldaţii de teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez” a fost deschisă la jumătatea lunii noiembrie şi este realizată în parteneriat cu oraşul ungar Szeged. Statuetele au fost aduse din China, dar anterior au foste expuse la Muzeul „Móra Ferenc” din Szeged.
Armata de teracotă a fost descoperită lângă mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang (259 î.Hr. – 210 î.Hr.), fiind considerată una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul trecut.
Expoziţia se poate vizita în spaţiul muzeului din Palatul Cultural, iar biletul costă 11 lei pentru adulţi, 2 lei pentru copii şi 1 leu pentru grupuri de elevi, preşcolari sau studenţi.
sursa: Agerpres
„Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă până în primăvară la Arad