Sute de copii s-au bucurat de câteva ore petrecute, vineri, între zidurile seculare ale Cetăţii Aradului, unde există o importantă bază militară, care şi-a deschis porţile într-una din rarele ocazii pentru publicul dornic să vadă clădirile vechi, muzeul militar, dar şi echipamente de luptă sau exerciţii demonstrative.
„Ziua Porţilor Deschise în Cetatea Aradului” a fost organizată de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, care este şi modulul românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii.
Cu ocazia depunerii jurământului militar de către tinerii recrutaţi din judeţul Arad, batalionul a organizat o zi specială pentru vizitatori, în marea lor majoritate copii, de la cei de grădiniţă la elevi de liceu. Ei au avut ocazia să vadă arme, maşini blindate şi alte echipamente de luptă actuale, însă şi dintre cele folosite în războaiele ultimelor secole.
Muzeul din cetate cuprinde de la documente, armament şi uniforme, la obiecte personale ale militarilor din trecut, iar copiii au fost atraşi în mod special de pistoale şi puşti. Sub atenta supraveghere a militarilor, au atins armele, le-au luat în mâini şi le-au studiat curioşi, în timp ce aflau istoria lor de la reprezentanţii batalionului.
„Nu sunt un pericol pentru copii, sunt arme care nu mai funcţionează, îi lăsăm să le atingă pentru că nu au mai văzut niciodată şi sunt foarte curioşi”, a ţinut să precizeze unul dintre militarii care i-a supravegheat pe vizitatori.
În afara muzeului, transportoarele blindate au fost principala atracţie a copiilor, care n-au mai ţinut cont de grijile gazdelor şi s-au urcat pe vehicule pentru a-şi impresiona colegii sau pentru a se fotografia. Au luat la rând TAB-urile expuse, camioanele şi maşinile de poliţie militară, nerăbdători să afle cum pot fi conduse şi care le sunt performanţele.
Copiii au văzut cum se camuflează soldaţii pe câmpul de luptă, cum îşi organizează taberele, au intrat în corturile lor, au învăţat să calculeze distanţa ţintei folosind un binoclu şi, nu în ultimul rând, s-au bucurat de o tiroliană sau de alte echipamente de antrenament.
Mulţi dintre liceenii care au vizitat cetatea au spus că au făcut-o tocmai pentru că au în vedere o carieră militară.
„Pentru asta am venit, pentru a primi mai multe informaţii. Deşi sunt fată, chiar mi-ar plăcea să fiu militar profesionist şi am venit să aflu care sunt condiţiile şi ce înseamnă asta pentru o femeie”, a spus Anca, elevă în clasa a XI-a.
În timp ce copiii au rămas impresionaţi de demonstraţiile militarilor, adulţii au fost mai interesaţi de istoria de peste 260 de ani a Cetăţii Aradului.
„Deşi trăiesc în Arad de peste 50 de ani, este prima dată când am avut ocazia să văd cetatea din interior. Este mare păcat că nu este valorificată turistic, este foarte frumoasă, mai ales biserica franciscană, din păcate foarte degradată”, a spus o vizitatoare.
„Cetatea ar putea fi un reper al turismului românesc dacă s-ar investi aici, pe modelul celei de la Alba-Iulia. Este foarte mare, are ziduri spectaculoase şi o biserică deosebită. Am mai fost o dată aici la un festival de muzica jazz şi este ceva deosebit să asculţi muzică între aceste ziduri. Este un spaţiu ideal pentru evenimente culturale de mare anvergură”, a spus un alt vizitator.
O formaţie de trei elicoptere militare au survolat cetatea şi a făcut o ultimă impresie celor prezenţi înainte ca vizita lor să se încheie, iar locul încărcat de istorie să îşi închidă din nou porţile pentru a rămâne în grija militarilor.
Promisiunea că cetatea va fi transformată într-un spaţiu cultural este veche de peste trei decenii. Autorităţile locale din Arad încearcă din 1992 să obţină mutarea bazei militare, pentru a face din complexul istoric o atracţie turistică importantă în vestul ţării. Există încheiat un protocol cu Ministerul Apărării Naţionale, care prevede mutarea bazei în momentul în care municipalitatea arădeană pune la dispoziţia militarilor o cazarmă şi spaţii care corespund cerinţelor actuale ale NATO.
Cetatea Aradului a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Este construită în stil Vauban şi este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas bine conservate. Are 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi din cele 90 de hectare pe care le are întreaga cetate.
sursa: Agerpres