Medicii pneumologi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de pacienţi diagnosticaţi cu neoplasm pulmonar, aproape jumătate dintre cei care şi-au făcut bronhoscopii primind acest diagnostic, în creştere faţă de anul trecut.
Medicii specialişti arădeni spun că în primele două luni ale anului 85 de pacienţi şi-au făcut bronhoscopii în spital, iar 39 au fost diagnosticaţi cu neoplasm pulmonar (47%).
„Este foarte important să ne verificăm periodic sănătatea plămânilor. Aceştia nu dor, pentru că au puţini receptori ai durerii, iar simptomele în cazul neoplasmului apar abia când boala este în stadiu avansat. În urma consultului general, de specialitate, în funcţie de simptomatologie, pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronşice (bronhoscopie).
În cazul în care este depistat un ţesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras, pe parcursul bronhoscopiei, prin utilizarea unei sonde speciale, cu ajutorul căreia ţesutul pulmonar suspect este îngheţat şi mai apoi extras. Ţesutul va fi mai apoi analizat pentru stabilirea diagnosticului”, a explicat dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie, într-un comunicat al spitalului arădean.
Faţă de anul trecut, rata descoperirii de cazuri este mai mare. În perioada ianuarie – martie 2023 s-au făcut 120 de bronhoscopii, iar 30 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu neoplasm pulmonar (25%).
Începând din ianuarie 2023, SCJU Arad are la dispoziţie toate echipamentele necesare efectuării unui screening complet în cazul pacienţilor cu suspiciune de neoplasm pulmonar.
sursa: Agerpres