Ziarul electronic al arădenilor

Amenajează-ți grădina cu stil! Află CUM poți crea un spațiu exterior plin de farmec!

Grădina ta trebuie să arate bine, dar, în același timp este important să fie și un loc în care să te simți extraordinar și ușor de întreținut.

Chiar dacă uneori acest lucru pare destul de greu de realizat, cu puțină imaginație și ajutor din partea specialiștilor, poți amenaja un spațiu exterior de vis.

Iată 4 aspecte de peisagistică de care să ții cont pentru a crea un spațiu exterior practic și estetic!

1. Definește stilul grădinii!

Orice amenajare trebuie să înceapă cu un plan, așadar, stabilește clar ce elemente vrei să se regăsească în grădina ta și vezi dacă spațiul îți permite să obții tot ce ai nevoie. Vrei un loc de joacă pentru copii cu multă verdeață, îți dorești o mică terasă unde să iei masa în zilele călduroase sau visezi la o mică grădină unde să-ți plantezi câteva legume? Identifică-ți prioritățile și apoi apucă-te de treabă!

După ce te-ai hotărât asupra planului, încearcă să definești stilul pe care vrei să-l adopți în grădina ta, acest lucru fiind esențial pentru a obține o armonie în întreg spațiul ocupat. Poți opta fie pentru un design modern, cu linii drepte și simetrie perfectă sau, dimpotrivă, pentru un peisaj cu forme neregulate și elemente naturale precum apă, piatră și lemn.

2. Stabilește un centru de atracție!

Fiecare grădină ar trebui să aibă un punct de atracție, fie că este vorba despre o mică statuie, o fântână arteziană, o bancă, un leagăn, o terasă romantică sau un aranjament deosebit de plante sau copaci. Important este să-l amplasezi corect și să-l pui în valoare apelând la diverse trucuri de peisagistică. De exemplu, poți folosi alei pietruite sau plăci deosebite de pavaj travertin pentru a îndrepta atenția asupra celui mai atractiv spațiu din curtea ta.

Ține cont de faptul că, în principiu, grădinile mai mari pot avea mai multe puncte focale, însă pentru cele mici este recomandat unul singur. Nu este neapărat nevoie ca acesta să se afle în mijlocul grădinii, el poate fi amplasat și într-un colț. În funcție de forma și dimensiunile spațiului exterior, se va putea stabili și mărimea punctului de atracție.

3. Îmbină utilul cu plăcutul!

Într-un spațiu exterior, oaza de verdeață este esențială pentru a crea un impact vizual puternic, însă este nevoie și de o zonă practică și utilă, precum o terasă special amenajată pentru a lua masa în aer liber sau un mic loc de joacă pentru copii. Așadar, atunci când stabilești planul peisagistic, ia în calcul îmbinarea celor două aspecte (util și estetic) ca să te poți bucura din plin de grădina ta.

4. Amenajează-ți un colț confortabil de relaxare!

Dacă vrei un loc cu adevărat special în grădina ta, care să-ți ofere intimitatea de care ai nevoie, îți poți amenaja un mic spațiu de relaxare. În funcție de personalitatea și stilul tău de viață, îți poți crea locul ideal, care să te încarce de energie pozitivă în fiecare zi.

De exemplu, dacă îți place să meditezi dimineața, construiește-ți o mică terasă din lemn unde să-ți poți așeza salteaua de yoga, iar dacă vrei doar un loc în care să te odihnești, să citești sau să savurezi un pahar de limonadă în zilele călduroase de vară, poți opta pentru un balansoar rustic, o canapea comodă de exterior sau o bancă romantică din lemn sau fier forjat. Indiferent ce alegi, este esențial să folosești perne pufoase și materiale textile moi pentru a spori confortul.

În concluzie, inspiră-te din aceste idei dacă vrei să obții un spațiu exterior practic, confortabil și plin de farmec. Folosește produse de calitate, ține cont de sfaturile specialiștilor și, cu siguranță grădina ta va fi cea mai frumoasă!

surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.