Ziarul electronic al arădenilor

Ambasadorul SUA în România, la Arad: „România are nevoie de stabilitate pentru a se dezvolta“

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat joi, în cadrul unei vizite în Arad, că în următorii patru ani România are nevoie de stabilitate pentru a se dezvolta, arătând că în 2020 s-au făcut „paşi enormi“ sub Guvernul condus de Ludovic Orban şi cu preşedintele Klaus Iohannis, dar mai sunt de „reparat“ lucruri care nu au primit „atenţie“ în ultimii ani.

„Sperăm ca viitorii patru ani să fie stabili, am făcut paşi enormi anul acesta sub Guvernul Orban şi cu preşedintele Iohannis, am mers înainte şi sper să continuăm să mergem înainte cu aceiaşi paşi mari. România trebuie să se dezvolte pentru a se repara tot ce a fost stricat sub 45 de ani de comunism şi tot ce nu a fost reparat în ultimii 30 de ani, cu toate că au fost paşi mari înainte, dar în ultimii ani, înainte de 2020, au fost multe lucruri cărora nu li s-au dat atenţie, nu au fost reparate şi au prevenit România să meargă înainte. Cred că anul acesta au fost paşi foarte mari înainte“, a spus ambasadorul SUA.

El a afirmat că inclusiv acordarea vizelor pentru românii care călătoresc în SUA a fost afectată din cauza întârzierii unor reforme.

„Acum se aprobă peste 90% din cererile de vize, dar sunt probleme cauzate în primul rând de lucruri care nu au fost reparate în ultimii 10 – 15 ani, pornind de la statul de drept. Anul acesta am lucrat cu domnul ministru de Justiţie Predoiu şi cu ministrul de Interne Vela, ca să reparăm sistemul statului de drept, ca legea să fie aplicată egal, crima organizată să nu mai fie tolerată, corupţia să nu mai fie tolerată, traficul de persoane să nu mai fie tolerat. Lucrurile acestea nu au fost făcute la acelaşi nivel înainte“, a spus Zuckerman.

Ambasadorul a declarat că a avut discuţii cu autorităţile locale din Arad despre dezvoltare şi a amintit de proiecte derulate la nivel naţional cu sprijin american.

„Am avut o discuţie foarte bună despre dezvoltarea nu numai a Aradului, dar şi a vestului României, a infrastructurii, şi continuăm să facem relaţiile bilaterale între România şi America mult mai bune. Anul acesta am făcut paşi enormi în acest aspect, cu dezvoltarea, proiectul de la Cernavodă, în care banca americană Exim o să împrumute şapte miliarde de dolari, cel mai mare împrumut făcut vreodată în orice ţară, iar dezvoltarea de la Cernavodă (centrala nucleară – n.r.) o să coste în jur de opt miliarde de dolari. Prin extragerea de gaz din Marea Neagră, România va fi unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de energie din Europa.

Dezvoltarea infrastructurii, şosele, căi ferate, va ajuta industria, sectorul agriculturii şi va face ca România să fie la acelaşi nivel, dacă nu mai mare decât alte ţări din Europa. Mai ales şoseaua de care am discutat în trecut, de la Constanţa până în Polonia, va pune la punct Portul Constanţa, care va avea o capacitate de câteva ori mai mare decât are acum şi o să aducă beneficii enorme economiei în toate domeniile“, a spus Adrian Zuckerman.

Ambasadorul SUA în România a avut la Arad întâlniri cu primarul municipiului, Călin Bibarţ, şi cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean.

Discuțiile de la sediul Primăriei Municipiului Arad au vizat în special posibilitățile de extindere a relațiilor economice dintre municipiul și județul Arad și investitori din Statele Unite ale Americii. De asemenea, nu a fost omis nici subiectul referitor la criza generată de pandemia de COVID-19.

„Suntem onorați să primim vizita Excelenței Sale, domnului ambasador, care a considerat Aradul un punct de referință important în periplul domniei sale în vestul României. Am avut o discuție pe diferite teme, de la cele economice până la cele culturale, și evident, din păcate, am discutat despre situația pandemică. Îi mulțumesc public pentru vizita pe care ne-a făcut-o, pentru timpul acordat și sunt convins că rămâne cu o imagine plăcută și frumoasă despre orașul și oamenii locului și că va reveni de fiecare dată cu drag. Din punctul nostru de vedere, îl așteptăm întotdeauna și în calitate oficială și în calitate neoficială, ca un prieten al Aradului, al României, al românilor, al arădenilor, indiferent de confesiune, etnie, naționalitate. Sunt sigur că ne privește pe toți cu același respect, cu care îl privim și noi la rândul nostru”, a declarat primarul Aradului, Călin Bibarț.

Vicepreședintele Ionel Bulbuc a reprezentat Consiliul Județean Arad, la discuția cu ambasadorul Statelor Unite la București, în cadrul întâlnirii de la Palatul Administrativ. Administrația arădeană a insistat pe potențialul economic al județului, prezentând oportunitățile Zonei Libere Arad – Curtici, conectată la terminalul intermodal de la Curtici, cel mai important în această parte a Europei. Vicepreședintele CJ Arad a făcut și o prezentare a sistemului medical gestionat de Consiliul Județean, starea epidemiologică a județului și eforturile administrației pentru limitarea efectelor pandemiei în județ, cu atât mai mult cu cât suntem la granița dintre Occident și Orient.

„I-am propus Excelenței Sale să avem o colaborare pe linie culturală la Arad, de îndată ce evoluția epidemiologică va permite, pe trei planuri: cinema, fotografie, literatură. Ne-ar bucura să identificăm asociații pe care să le punem în legătură cu instituțiile de cultură sau cu ONG-uri arădene. Pe plan politic, am reafirmat parteneriatul nostru geo-strategic cu Statele Unite, pentru siguranța României și a Aradului“, a declarat Ionel Bulbuc.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.