Ziarul electronic al arădenilor

Ai reciclat deșeurile companiei în 2023? Dacă nu, te poți aștepta la amenzi uriașe! Iată soluția

Conform Institutului Național de Statistică, în decursul ultimilor 10 ani companiile au achitat sume în exces de peste 900 de milioane de lei pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje ce nu au fost supuse reciclării sau valorificării.

Chiar și anul acesta, multe companii nu sunt la curent cu toate reglementările legale și ajung să plătească amenzi usturătoare. Cu toate acestea, există o soluție: un OIREP.

Descoperă cum poți scăpa de amenzi în ceea ce privește deșeurile

În ultimii ani, România a înregistrat progrese în ceea ce privește valorificarea deșeurilor de ambalaje, însă ritmul acestor îmbunătățiri este încă destul de lent. Companiile responsabile de generarea deșeurilor de ambalaje au obligația de a raporta cantitățile introduse pe piață prin intermediul OIREP-urilor (Organizații care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului), aceste organizații preluând responsabilitatea corespunzătoare. În caz contrar, operatorii economici sunt obligați să plătească Fondului pentru Mediu suma de 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nevalorificat.

Cu toate acestea, țara noastră se confruntă cu dificultăți în atingerea țintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană, care solicită o rată de reciclare de 65 la sută pentru deșeurile de ambalaje introduse pe piață. România ocupă, de asemenea, ultimul loc în ceea ce privește depozitarea deșeurilor municipale în gropile de gunoi în Uniunea Europeană, cu cantități care depășesc 127 de milioane de tone.

Această situație indică necesitatea unei abordări mai eficiente și sustenabile în gestionarea deșeurilor de ambalaje în țara noastră. Îmbunătățirea proceselor de reciclare, creșterea gradului de conștientizare a publicului și implementarea unor politici mai riguroase ar putea contribui semnificativ la atingerea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană și la reducerea efectului negativ al gestionării deșeurilor asupra mediului înconjurător.

Așadar, soluția la îndemâna tuturor antreprenorilor este cea de a apela la o companie care oferă servicii de transfer de responsabilitate către OTR, așa cum este ecosynergy.ro, unul dintre principalii jucători pe această piață din România. Compania preia angajamentul de a recicla și valorifica deșeurile de ambalaj, preluând astfel responsabilitatea ta.

Cum funcționează acest lucru? Foarte simplu. În primul pas, se semnează un contract pentru preluarea responsabilității de către Organizația pentru Transferul Responsabilității (OTR). Acest document stabilește clar angajamentele și termenii în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalaj.

Pasul următor implică raportarea către autoritățile de mediu și efectuarea plăților corespunzătoare Fondului de Mediu. Aici, se evidențiază cantitățile de ambalaje (opțional) și sumele de bani datorate în situația în care nu s-a realizat reciclarea cantităților de ambalaje așa cum este prevăzut.

OTR preia în mod oficial responsabilitatea extinsă a producătorului și devine entitatea principală în fața autorităților de mediu. Aceasta implică gestionarea tuturor aspectelor legate de responsabilitatea extinsă asumată, iar OTR răspunde în mod direct în fața autorităților.

Într-un alt pas important, operatorul economic beneficiază de capacitatea de a urmări cu atenție modul în care OTR își atinge țintele de reciclare și valorificare. Acest aspect evidențiază transparența și responsabilitatea în procesul de gestionare a deșeurilor de ambalaj.

Așadar, dacă trebuie să faci acest pas și vrei să scapi de riscul de a primi amenzi, ia în considerare informațiile de mai sus și acționează chiar acum!

sursa foto: Unsplash.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.