Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2 Acoperişuri luate de vijelie şi copaci rupţi, după o furtună puternică în județul Arad

O furtună puternică a produs pagube în mai multe zone din judeţul Arad, vineri seară, inclusiv în municipiu, unde au fost luate de vijelie mai multe acoperişuri.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad a transmis alerte pe telefoane cu privire la iminenţa producerii de fenomene meteo violente, cu vijelii, ploi torenţiale, grindină şi descărcări electrice. Alertele au vizat mai multe zone ale judeţului, dar în special localităţile din apropierea graniţei cu Ungaria, printre care şi municipiul Arad.

Potrivit ISU, vijeliile au distrus acoperişuri de case şi blocuri (str. Liviu Rebreanu, Bd. Decebal), inclusiv al clădirii unei facultăţi de pe strada Pădurii.

De asemenea, pompierii au intervenit pe mai multe străzi din municipiu, unde au fost semnalați copaci căzuți pe partea carosabilă și pe autovehicule, care au fost avariate.

În zona Spitalului Județean, un copac a căzut pe firele electrice. Totodată, vântul a smuls o parte din anveloparea clădirii Spitalului Județean.

ISU a trimis toate echipele disponibile pe teren pentru a remedia problemele, inclusiv la copaci rupţi care au căzut pe linii de electricitate sau au blocat drumuri. Între drumurile afectate de căderi de copaci este DN 79 Arad – Oradea.

Probleme au fost semnalate în tot judeţul, fiind înregistrate numeroase apeluri la 112.

Centrul Infotrafic a anunţat că a plouat torenţial pe întreg tronsonul Autostrăzii Deva – Nădlac, motiv pentru care a fost instituită restricţie de viteză de 80 de kilometri la oră.

Autorităţile urmează să evalueze pagubele produse de fenomenele meteo extreme.

UPDATE

Numeroase localităţi din judeţul Arad, afectate de furtuna de vineri seară, nu aveau energie electrică nici sâmbătă dimineaţă, din cauza distrugerilor provocate de vijelii, printre care linii de tensiune rupte după căderea unor copaci.

Printre localităţile nealimentate se numără Şofronea, Livada, Sântana, Cuvin, Şagu, Zimand, Semlac, Frumuşeni, Macea, Pecica, Vladimirescu sau municipiul Arad – anumite străzi.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad a transmis că, în cursul nopţii, a intervenit la degajarea a zeci de copaci rupţi, care au provocat pagube sau au blocat străzi în municipiul Arad.

Totodată, în oraş au fost distruse total sau parţial şapte acoperişuri, fiind luate de vijelie şi aruncate în stradă. Este vorba de acoperişuri de blocuri, case sau instituţii, cum este clădirea unei facultăţi a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“.

Anveloparea clădirii principale a Spitalului Judeţean Arad a fost distrusă parţial, căzând de pe un perete lateral al imobilului, fără ca activitatea unităţii medicale să fie afectată.

Au fost semnalate drumuri blocate de copaci şi în judeţ, între care DN79 Arad – Oradea sau DN 69 Arad – Timişoara.

UPDATE 2

Conducerea Spitalului Județean Arad a informat că furtuna a afectat o parte din acoperișul Spitalului Matern, o bucată din izolatia termică a clădirii din strada Andrenyi Karoly și a smuls doi copaci din rădăcină.

„Din fericire nu au fost puse în pericol viețile pacienților și a personalului medical de serviciu. A fost o mobilizare extraordinară azi-noapte. Mulțumim echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Vasile Goldis» al Județului Arad care au intervenit de urgență și colegilor din spital care au făcut tot ce este omenește posibil pentru limitarea pagubelor și pentru siguranța pacienților. S-a muncit până spre dimineață pentru a îndepărta bucățile de acoperiș și copacii prăbușiti“, a spus Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad.

foto: ISU Arad/Facebook

Avertizare meteo. Cod portocaliu de grindină şi vijelii pentru județul Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.