Ziarul electronic al arădenilor

4 mituri despre panourile fotovoltaice

1. Panourile fotovoltaice nu funcționează iarna sau când e frig afară

Mulți beneficiari sunt preocupați de modul în care funcționează sistemele de panouri fotovoltaice pe timpul iernii și cum este afectată eficienta energetica a acestora de temperaturile scăzute. Panourile fotovoltaice se folosesc de lumina soarelui și nu de căldura oferită de acesta, pentru a produce energie electrică.  Astfel, panourile fotovoltaice funcționează și pe timpul iernii sau când este înnorat afară.

Panourile fotovoltaice sunt o sursă rezistentă și fiabilă de energie pe tot parcursul anului și sunt, de fapt, mai eficiente la temperaturi mai scăzute. Într-adevar, având în vedere că zilele de iarnă sunt mai scurte decât cele de vară, cantitatea de energie electrică produsă este mai mică.

Sezonul de iarnă va afecta producția de energie electrică în cazul în care panourile fotovoltaice sunt acoperite de zăpadă o perioadă mai lungă de timp. Atunci când stratul de zăpadă este unul subțire, unghiul de înclinare și suprafața închisă la culoare și reflectorizantă va contribui la topirea zăpezii și alunecarea acesteia de pe panouri, înainte de a împiedica performanța lor.

Dacă stratul de zăpadă este unul consistent, atunci este nevoie să intervenim și să curățăm panourile pentru a beneficia din nou de energie.

  1. Sunt greu de întreținut

Fără piese în mișcare, uleiuri sau alte consumabile, panourile fotovoltaice sunt foarte ușor de întreținut. Este nevoie doar de o simplă curățare a acestora de câteva ori pe an.

De regulă, curățarea panourilor se face destul de ușor, utilizând un instrument special pentru a nu zgâria și deteriora suprafața acestora sau apelând la o echipă de specialiști.

  1. Deteriorează acoperișul

Realizat de către o echipă de specialiști, montajul panourilor nu va afecta în niciun fel acoperișul clădirii. Aceștia vor alege structura de prindere potrivită tipului dumneavoastră de acoperiș. Mai mult, în cazul în care se dau găuri se va folosi un sistem de etanșare.

Totodată este important să consultați constructorul clădirii sau să realizați o expertiză tehnică pentru a determina gradul de încărcare pe care îl suportă acoperișul în diferite condiții.

  1. Investiția este prea mare în raport cu beneficiile

În ultimii ani investițiile într-o centrală fotovoltaică au devenit accesibile atât datorită scăderii costurilor de producție și avansului tehnologiei, cât și datorită creșterii accelerate a prețului la energia electrică. De asemenea, oportunitățile de finanțare nerambursabile contribuie și mai mult la reducerea perioadei de amortizare a investiției. Pe lângă aceasta, dumneavoastră beneficiați de o sursă de energie verde și vă creșteți independența față de energia achiziționată din rețea.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.