Ziarul electronic al arădenilor

27 octombrie

1687: Este semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic obligă 12 orașe transilvăne să primească la iernat trupele imperiale. Începutul penetrației austriece în Transilvania. Vor urma numeroase conflicte militare între armata habsburgică și locuitorii celor 12 cetăți.

1795: Spania și Statele Unite ale Americii au semnat Tratatul de la San Lorenzo, în virtutea căruia erau stabilite granițele de sud ale SUA la paralela 31, fapt ce a dat americanilor dreptul de a expedia mărfuri pe fluviul Mississippi fără a plăti taxe Spaniei.

1806: Napoleon I se mută în capitala Prusiei învinse.

1872: Se încheie, la București, o Convenție româno-austro-ungară referitoare la joncțiunea liniilor ferate austro-ungare și române.

1873: Joseph F. Glidden, un fermier american, a inventat sârma ghimpată.

1878: Banca de economii The Manhattan Savings Bank din New York City a fost jefuită. Suma furată a fost de trei milioane de dolari. Prezumtivul șef al bandei de hoți, George “Western” Leslie, nu a fost întemnițat, din lipsă de dovezi.

1904: S-a dat în folosință prima linie a metroului din New York City, linie ce leagă primăria orașului de cartierul Harlem.

1916: Sfârșitul celei de-a doua bătălii de la Oituz. Trupele române rezistă eroic, barând puternica ofensivă inamică germano-austriacă.

1918: Guvernul român a adresat trupelor de ocupație un ultimatum de 24 de ore prin care le-a cerut să părăsească teritoriul României.

1938: Americanul Du Pont a anunțat denumirea primei fibre sintentice, nylon (65 de ani).

1938: Este inaugurată, la Târgu Jiu, “Coloana fără sfârșit”, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși.

1940: Reînhumarea, la Predeal, a osemintelor unor legionari uciși în timpul lui Carol al II-lea.

1949: Un avion care zbura de la Paris la New York s-a prăbușit în apopiere de Azore. Printre victime, violonistul Ginette Neveu și boxerul Marcel Cerdan.

1951: În urma câștigării alegerilor de către Partidul Conservator, Winston Churchill este numit prim-ministru, pentru a treia oară.

1953: Testul nuclear britanic Totem 2 este detonat la Emu Field, Australia.

1960: Côte d’Ivoire devien membru UNESCO.

1998: Gerhard Schröder va fi ales pentru prima dată Cancelarul Germaniei.

2003: După un șir de atentate în Bagdad mor mai mulți de 40 de oameni.

2004: Cutremur în Vrancea, de 6 grade pe scara Richter și o intensitate în zona epicentrală de 7 grade pe scara Mercalli. Fără victime sau pagube materiale.

2005: La Paris încep revolte de stradă, după moartea a doi adolescenți musulmani.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.