Ziarul electronic al arădenilor

15 noiembrie

1836: A fost înființat la Iași Conservatorul Filarmonic și Dramatic, sub direcția lui Gheorghe Asachi, spătarului Vasile Alecsandri (tatăl) și a vornicului Ștefan Catargiu; și-a încheiat activitatea în 1840.

1864: În timpul Războiului Civil American, generalul unionist William Tecumseh Sherman și-a început Marșul spre Mare, în care a distrus infrastructura și orașele confederației între Atlanta și Savannah, Georgia.

1889: Împăratul Pedro al II-lea a fost detronat, iar Brazilia s-a proclamat Republică Federativă.

1910: În Brazilia, împăratul Pedro al II-lea a fost detronat printr-o lovitură de stat condusă de mareșalul Deodoro da Fonseca, iar țara a fost proclamată republică.

1924: Apare, la București, revista săptămânală “Mișcarea literară” (până la 17 octombrie 1925), condusă de Liviu Rebreanu.

1928: În SUA a fost introdus primul laborator de defectoscopie de cale ferată.

1948: A fost testată cu succes prima locomotiva electrică cu turbina de gaz (SUA).

1956: Are loc premiera primul film al lui Elvis Presley, Love me tender la cinematograful Paramount în New York.

1969: La Washington DC, peste 250.000 de oameni au protestat față de Războiul din Vietnam.

1971: Intel Corporation a lansat primul microprocesor integrat din lume, denumit Intel 4004, care putea executa până la 60.000 de instrucțiuni pe secundă.

1987: La Brașov au avut loc manifestațiile spontane ale muncitorilor de la uzinele “Roman” împotriva regimului ceaușist, manifestații la care s-a alăturat o mare parte din populația orașului.

1990: A avut loc, la Brașov, o demonstrație de mari proporții cu prilejul aniversării a trei ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor și locuitorilor din Brașov. În frunte cu membrii Asociației “15 noiembrie”, demonstranții au parcurs vechiul traseu al manifestației din 1987.

2008: România: Opt mineri și patru membri ai echipelor de salvare au murit în urma a două explozii la mina Petrila.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.