Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 3: Zsolt Török a fost evacuat din tabăra de bază

11169830_1631242983761439_8834527773233046239_nAlpinistul român Zsolt Török este blocat în tabăra de bază de pe Muntele Everest, el pierzând cortul şi restul echipamentului într-o avanlanşă declanşată de cutremurul de 7,9 grade produs sâmbătă în Nepal, anunţă surse citate de site-ul HungaryToday.hu.

Zsolt Török este în viaţă, dar este blocat în tabăra de bază de pe Everest, pierzând întregul echipament, inclusiv cortul, într-o avalanşă.

Un coleg a declarat că alpinistul a suferit răni la picioare şi nu poate coborî singur din tabăra de bază, aşteptând să fie preluat de un elicopter.

Zsolt Török este singurul alpinist român rămas în tabăra de bază, alţi trei colegi de expediţie reuşind să plece.

Pe pagina de facebook a alpinistului arădean au fost postate, miercuri, „Știri de ultimă oră de la Zsolt!“

„Este încă în tabăra de bază din Everest, doar cu hainele de pe el, toate lucrurile fiind distruse și împrăștiate pe o suprafață imensă. Unul din bocancii de altitudine l-a găsit la 500 m. Nici un șerpas nu mai vrea să urce așa că orice tentativă de ascensiune este blocată. Are picioarele afectate de perioada cât a stat în Camp1 și nu se poate deplasa pe jos până în Lukla. Încearcă să beneficieze de asigurare pentru a fi transportat cu elicopterul în Kathmandu. Prețurile la zborul cu avionul din Lukla au atins valori exorbitante. Să fim în continuare alături de el măcar cu gândurile bune!“, este mesajul postat pe pagina de facebook a lui Torok.

Tot acolo, Justin Ionescu a postat mai multe fotografii cu Zsolt Toror în Tabăra de Bază.

„(…) Am rămas înmărmuriți de ce tragedie fuseserăm ocoliți, cu toate că nu mai aveam corturi nici unul dintre noi în ebc“, a scris Justin Ionescu.

UPDATE

Alpinistul Marius Iliescu a scris, joi, la amiază, pe Facebook, că „într-o ultimă convorbire cu Zsolt de acum câteva minute i-am explicat situaţia creată şi a luat decizia de a se deplasa prin mijloace proprii către Gorakshep şi ulterior Lukla“.

„Este într-o stare mai bună decât ieri (miercuri – n.r.) şi caută soluţii de evacuare. Menţionez că autorităţile române din MAE, ambasada din New Delhi, s-au mobilizat exemplar pentru rezolvarea situaţiei dar nebunia care este acum în Nepal crează probleme serioase de comunicare“, a postat Marius Iliescu pe Facebook.

UPDATE 2

Ultimul alpinist român rămas în tabăra de bază de pe versantul sudic al muntelui Everest, Zsolt Török, a fost evacuat în cursul zilei de joi cu un elicopter şi a ajuns în siguranţă într-o localitate din regiune.

MAE anunţă că, potrivit informaţiilor obţinute prin intermediul Ambasadei României la New Delhi, ultimul alpinist român rămas în tabăra de bază de pe versantul sudic al muntelui Everest a ajuns în siguranţă într-o localitate din regiune şi se va alătura în curând colegului de expediţie care a coborât de pe munte în urmă cu două zile.

Patru alpinişti români, Alex Găvan, Teo Vlad, Zsolt Török şi Justin Ionescu, se aflau într-o expediţie pe Everest în momentul producerii unui cutremur puternic în Nepal.

UPDATE 3

Joi, în jurul orei 15.30, Marius Iliescu a anunțat că, „în urmă cu aproximativ o oră Zsolt a fost luat din tabăra de bază și a fost dus din câte am înțeles în Periche. Justin spune că are confirmarea de la Nima Gombu Sherpa. Important este că a plecat din acea zonă care este epuizantă din toate punctele de vedere. Alte informații deocamdată nu sunt“.

foto: Facebook

11193246_1631372550415149_3202107149382618500_n

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.