Ziarul electronic al arădenilor

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Arad

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată, miercuri, în centrul Aradului, unde a fost organizată o manifestare la care au participat reprezentanți ai administrației, Armatei, Ministerului de Interne, veterani, dar și zeci de persoane, care la final au dansat Hora Unirii.

Evenimentele organizate cu ocazia sărbătoririi celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au desfășurat pe platoul din fața Palatului Administrativ și au debutat, la ora 10.00, cu intonarea imnului de stat, după care a avut loc un ceremonial religios susţinut de înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe.

Rugăciunea de binecuvântare a fost rostită de IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului. Prefectul judeţului, Florentina Horgea, a citit mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, iar despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie a vorbi muzeograful Bogdan Ivaşcu.

„Astăzi sărbătorim Unirea Principatelor Române, un eveniment istoric de o importanță fundamentală în construcția Statului Român modern, săvârșit acum 159 de ani, ca un act de suprem curaj în condiții politice potrivnice. În anul Centenarului Marii Uniri, semnificația istorică a Unirii Principatelor ne este și mai puternic relevată.

Noi, românii, ne sărbătorim anul acesta îndeplinirea obiectivelor naționale fundamentale pe care națiunea noastră și le-a definit în tumultul istoriei. Mai mult decât atât, prin horă – dansul nostru tradițional – transmitem mesajul de unitate și frățietate.

Omagiem anul acesta, în deplin acord cu spiritul european și exemplul altor popoare europene, acele personalități, acte istorice și valori care ne-au definit ca națiune și statalitate. De aceea, am simțit o mare bucurie și o mare mândrie să mă prind în Hora Unirii alături de arădenii care au onorat prin prezența lor această sărbătoare și cărora le mulțumesc din suflet. La mulți ani români la mulți ani, România!”, a spus Florentina Horgea.

Conform tradiţiei, cei prezenţi au dansat Hora Unirii, urmată de defilarea Gărzii Comune, formate din detaşamentele Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Vasile Goldiş” Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.