Ziarul electronic al arădenilor

Ziua Românilor de Pretutindeni. Peste 4 milioane de români trăiesc în străinătate

Instituţiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în ţara lor, transmite preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

„În ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Indiferent că trăiesc în ţară sau în afara ei, românii au astăzi ocazia să se simtă şi mai aproape unii de alţii, legaţi de aceeaşi dragoste de ţară, de aceeaşi limbă şi de aceleaşi datini.

Numeroasa diasporă românească contribuie la promovarea identităţii noastre, fiecare român fiind un purtător de mesaj al culturii şi al obiceiurilor noastre. Instituţiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în ţara lor. Doar astfel, românii pot reveni acasă pentru a-şi pune în slujba comunităţii toate aptitudinile, mentalitatea înnoită şi experienţa dobândită în străinătate, care pot astfel contribui la dezvoltarea unei Românii puternice“, se arată în mesajul preşedintelui.

Pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni în acest An Centenar, Klaus Iohannis a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, un grup de români care deţin funcţii publice în ţările de reşedinţă, pentru a sublinia importanţa implicării lor în comunităţile în care trăiesc.

„În acest An Centenar, în faţa atâtor provocări cotidiene, sunt tot mai potrivite spusele marelui Nicolae Titulescu: «Nu se poate ca ceea ce a conceput mintea românească, ca ceea ce a simţit inima românească, să nu poată înfăptui energia românească. » La mulţi ani, români de pretutindeni!”, se mai arată în mesaj.

Ministerul Afacerilor Externe transmite, duminică, un mesaj, de Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit căruia fiecare român plecat din ţară este un ambasador al României, un vector de promovare a imaginii ţării.

„Românii de pretutindeni, fie ei aparţinând comunităţilor tradiţionale sau fie cei plecaţi de curând ori de zeci de ani, fie că trăiesc în directa vecinătate a României, sau la mii de kilometri de ţară, sunt parte integrantă a poporului român. De aceea, este esenţial să menţinem vie şi puternică legătura cu toţi românii, oriunde s-ar afla ei şi să nu uităm că fiecare dintre noi, când ne aflăm peste hotare, suntem un ambasador al României, un vector de promovare a imaginii României în lume, şi suntem mândri de fiecare român care ne face cinste în lume“, transmite Ministerul de Externe.

„Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă cel mai potrivit prilej să ne reamintim să preţuim împreună valorile noastre comune: limba română, tradiţiile, simbolurile noastre naţionale. Misiunea noastră este, desigur, aceea de a apăra drepturile şi interesele tuturor românilor, răspunzând astfel aşteptărilor acestora“, mai anunţă sursa citată.

Potrivit estimărilor din 2016, peste patru milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării.

comentarii

One Comment

  • Avram Elena

    Da noi avem grija sa fim ambasadorii tarii dar voi aveti grija sa nu o intinati acolo in tara!Si asa mi de zice ca vin din Lumea a treia!Iar eu nu am cum sa le inchid gura pentru ca imi vin cu 1000 de exemple cel Putin de incalcarea drepturilor omului din tara mea ca sa nu mai zic de cei 7 ani de acasa a multora de acolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.