Ziarul electronic al arădenilor

Zilele Filmului Maghiar, la Arad

Filmtettfeszt ajunge pentru al șaselea an în Arad, cu o selecție de filme care vor rula în grădina de vară a cinematografului „Arta“.

Timp de trei zile, în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, vizionăm împreună filme de artă realizate recent în Ungaria care nu au intrat în nu au intrat în distribuţie cinematografică în România.

Evenimentul are loc simultan, în perioada 17 – 19 septembrie 2020, în 15 orașe: Cluj-Napoca, Brașov, Carei, Covasna, Gheorghieni, Gherla, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Timișoara și Arad.

De-a lungul anilor a crescut numărul filmelor proiectate la acest eveniment, a genurilor şi invitaţilor din breaslă prezente la festival, dar şi a locurilor de desfășurare

„La fel ca și anul trecut, în 2020 – mulțumită numeroaselor organizații partenere – avem bucuria de a organiza proiecţii simultane în 15 oraşe”, anunță organizatorii.

Programul festivalului din acest an include trei proiecții. „Trenul fantomă“: versiunile în maghiară și în română ale unei povestiri înspăimântătoare rulează joi, 17 septembrie, ora 20.30.

Cea de-a 20-a ediție a Filmtettfeszt aduce la Arad o capodoperă din istoria filmului: filmul englez Ghost Train a avut premiera în 1931, iar doi ani mai târziu a fost lansată o versiune maghiară și una românească a acestuia.

Lucrarea originală care adaptează piesa lui Arnold Ridley are și ea un aspect maghiar: a fost regizată de Bíró Lajos. Remake-urile din 1933 au fost regizate de Lázár Lajos și, respectiv, Jean Mihail, componența echipelor implicate în producția celor două filme fiind aproape identică. Remake-urile filmate cu actori maghiari și români preiau, de asemenea, mai multe înregistrări (de exemplu, fragmente ale scenei dezastrului) din filmul original, iar scenariul rescris și limbajul filmului sunt dezorientant de similare în cele două versiuni mai noi. Proiectăm varianta maghiară și română a filmului într-un montaj paralel de 65–70 de minute, deoarece nimic nu e mai palpitant decât să punem una lângă cealaltă două versiuni diferite ale aceleiași opere. Filmul montat din cele două remake-uri este opera lui Kőváry Szabolcs.

„FOMO: Nu vreu să pierd nimic“ este programat pentru ziua de vineri, 18 septembrie, ora 20.30. Filmul, regizat de Hartung Attila, spune povestea lui Gergö care împreună cu prietenii lui filmează cu telefonul mobil probe de curaj, provocări sexuale, tot ce pot și postează online fără nicio ezitare.

Dar, în curând, una dintre aventurile lor scapă de sub control. La una dintre multele petreceri ale grupului, Lilla, fiica unui profesor de istorie, se poartă puțin cam indecent. Mai mult decât amețită, ea se chinuie să-i atragă atenția lui Gergö și, când abia se mai ține pe picioare, cei doi fac sex. Acest lucru este un material interesant pentru cel mai nou clip al grupului. A doua zi clipul este online și Lilla dispare.

Zilele Filmului maghiar se încheie sâmbătă, 19 septembrie, ora 20.30 cu drama „Cei care au rămas“ (Akik maradtak), în regia lui Tóth Barnabás. O poveste lirică despre puterea vindecătoare a iubirii în mijlocul conflictului național, al pierderii și al traumei, „Cei care au rămas“ dezvăluie procesul de vindecare a supraviețuitorilor Holocaustului prin ochii unei tinere fete din Ungaria post-al doilea război mondial.

Intrarea este liberă, cu înregistrare prealabilă obligatorie la adresa cinemaartaarad@gmail.com sau la 0257 280 526.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Centrul Municipal de Cultură Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.