Ziarul electronic al arădenilor

Zilele Culturii Sârbe la Arad. Expoziții, conferințe, spectacole

Zilele Culturii Sârbe, cel mai important proiect cultural cu specific sârbesc din județul Arad, cu o tradiţie de peste 20 de ani, se vor desfăşura şi în acest an, pe parcursul a două săptămâni, în perioada 17 – 28 septembrie.

Evenimentul este organizat de Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Județean, și Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură.

,,Zilele Culturii Sârbe este cel mai important eveniment cultural al toamnei. Ne bucură şi ne onorează faptul că, treptat, modelul nostru a fost implementat şi în alte localităţi precum Bucureşti, Timişoara, Moldova Nouă”, a declarat Darko Voştinar, vicepreşedinte al Uniunii Sârbilor din România.

Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a subliniat importanţa promovării culturii, obiceiurilor şi tradiţiilor sârbeşti.

„Ne dorim ca prin asemenea proiecte să recunoaştem importanţa pe care au avut-o sârbii în dezvoltarea oraşului nostru, să păstrăm activ spiritul sârbesc şi să aducem un omagiu personalităţilor sârbe din Arad”.

În cadrul deschiderii oficiale persoanele care şi-au adus o contribuţie semnificativă pentru comunitate vor fi răsplătite cu cea mai mare distincţie a Uniunii Sârbilor – Diploma „Sava Tekelija”.

Tot în debutul evenimentului vor fi organizate expoziţii de costume populare sârbeşti şi va putea fi vizionată colecţia de portrete a familiei Tekelija.

Ediţia din acest an va fi extinsă, urmând să se organizeze activităţi şi în alte localităţi din judeţ unde regăsim comunităţi importante de sârbi.

La Felnac va fi organizat un spectacol folcloric, cu prilejul hramului bisericii din localitate, iar la Pecica se va organiza un turneu de fotbal.

De asemenea, se va organiza o seară literară împreună cu Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol”.

Simpozionul „Aradul de-a lungul timpului” atrage istorici din Serbia, România şi Ungaria, dar şi pasionaţi de istorie. Simpozionul este punctul de referinţă al evenimentului, fiind organizat pentru prima dată în anul 1999.

În cadrul simpozionului va fi lansat volumul „Arad kroz vreme/Aradul de-a lungul timpului”, care cuprinde lucrările unor istorici renumiţi.

„Zilele Culturii Sârbe” se vor încheia cu spectacolul Ansamblului Kolo, organizat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în seara zilei de 28 septembrie.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Județean  Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.