Ziarul electronic al arădenilor

Zi de sărbătoare. Mii de pelerini la Mănăstirea de la Radna

Mii de credincioşi din vestul ţării, dar şi din Austria, Germania şi Ungaria, au participat, sâmbătă, la slujbele oficiate la Mănăstirea de la Radna din judeţul Arad, cu ocazia sărbătorii Naşterea Maicii Domnului.

Mulţi dintre credincioşii catolici, greco-catolici, romano-catolici, dar şi ortodocşi, au ajuns la mănăstirea fransciscană „Maria Radna“ încă de miercuri şi au participat la slujbele oficiate în mai multe limbi.

Cel mai mare aflux de pelerini au fost înregistrat sâmbătă, aceştia venind cu autobuzele sau cu mașinile personale din judeţele Timiş, Bihor, Huneodara, Satu Mare, Covasna, Arad, dar şi din Ungaria, Germania şi Austria.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 24.00, în Basilica Papală a fost oficiată sfânta liturghie în limba română pentru credincioșii de etnie rromă, după care a urmat o noapte de rugăciune și adorație.

Sâmbătă, în ziua sărbătoririi Nașterii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie Pontificală a fost celebrată de Eminența Sa cardinalul primat al Ungariei, Péter Erdö, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Excelența Sa Msgr. László Böcskei, episcop de Oradea și Episcop Emerit Msgr. Martin Roos.

Credincioşii s-au rugat şi la Icoana Făcătoare de Minuni din Basilică. Această icoană, considerată făcătoare de minuni, a fost găsită intactă, după un incendiu puternic care a cuprins, în trecut, mănăstirea. Anul acesta, în luna iulie, s-au împlinit 350 de ani de când icoana a fost adusă în mănăstire.

De asemenea, credincioşii au mai vizitat şi muzeul votiv, unde se află peste 100 de icoane, care au fost donate de cei care s-au rugat în acest loc şi li s-au împlinit dorinţele.

Tot în incinta mănăstirii poate fi vizitat și Muzeul „Maria Radna“, amenajat cu fonduri europene, unde pot fi văzute mărturii ale existenței acestei mănăstiri în județul Arad.

Muzeul ecumenic Maria Radna este amenajat în cele nouă foste chilii ale mănăstirii şi cuprinde colecţia de obiecte care se află în clădirea mănăstirii. Muzeul are ca tematică pelerinajul bisericesc şi mănăstiresc în perioada cuprinsă între secolul al XVII-lea şi până în prezent.

Conform informațiilor publicate online de Primăria Lipova, Basilica Papală „Maria Radna” este cel mai căutat obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.

Lacrimile Maicii Domnului, căutate de credincioși

Conform tradiţiei, în ziua Naşterii Maicii Domnului, pelerinii urcă pe Dealul Crucii, din spatele mănăstirii, unde caută fructele unei plante despre care credincioşii spun că simbolizează Lacrimile Maicii Domnului.

Fructele sunt de dimensiunile boabelor de grâu, iar cei care le culeg spun că tot timpul anului vor avea parte de noroc.

Potrivit legendelor, dealul pe care se află mănăstirea a fost la început un loc folosit pentru cultivarea viţei de vie.

Câţiva localnici aflaţi la culesul strugurilor se pare că ar fi văzut-o pe Maica Domnului. Aceasta s-ar fi apropiat de ei şi le-ar fi spus ca pe acel loc să se zidească o mănăstire în cinstea ei.

Astfel, prima mănăstire s-a zidit la 1520 pe aceste meleaguri şi a fost prima dintre cele trei edificii construite, deoarece celelalte două au fost distruse de ocupaţia turcească. A fost reclădită, dar un nou incendiu devastator a distrus-o în totalitate.

Cealaltă construcţie a fost sfinţită în anul 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală „Maica Harurilor“.

Reabilitare în valoare de peste 47 milioane de lei.

Mănăstirea Maria Radna, considerată cel mai mare loc de pelerinaj din vestul ţării, a beneficiat de un program de reabilitare în valoare de 47,14 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 30 de milioane de lei, provenind de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional.

Diferenţa de bani a fost alocată de Guvernul României şi de beneficiar, adică Episcopia Romano-Catolică Timişoara.

În complexul actual de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu zece mii de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe. De asemenea, au fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice şi au fost reamenajate spaţiile din jur, până la marginea DN 7.

foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.