Ziarul electronic al arădenilor

Zeci de persoane depistate muncind la negru

munca-300x199-300x199-300x199-300x199Peste 60 de persoane au fost depistate, în câteva zile, în mai multe unități economice din Arad, muncind fără forme legale.

Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada, 15 – 19 februarie, la nivel național, acțiuni de control, în cadrul cărora au fost depistate 150 de persoane care lucrau la negru, 66 dintre acestea fiind din Arad.

În timpul acțiunilor derulate de Inspecția Muncii au fost aplicate amenzi în valoare totală de 311.795 euro, adică 1.371.900 de lei, potrivit unui comunicat al instituţiei.
„În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional, s-au aplicat amenzi în valoare de 898.900 de lei, din care 620.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut patru propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 394 de angajatori“, se menţionează în comunicat.

De asemenea, instituţia precizează că, în aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 473.000 de lei.

„Se apropie primăvara, activitatea din domeniul construcţiilor va creşte, putem spune că va înflori de-a dreptul. Prin urmare, atenţionăm angajatorii din domeniu să intre în legalitate, să evalueze riscurile de la locurile de muncă, în special pe noile şantiere.

Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nu este opţiune, ci obligaţie, evenimentele care se produc din ignoranţă sau neglijenţă au uneori consecinţe ireparabile. Ne dorim un început de sezon sigur şi sănătos pentru lucrători“, a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.