Ziarul electronic al arădenilor

Zeci de dascăli, părinţi şi elevi au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar

Zeci de învăţători, profesori, părinţi şi elevi au protestat, miercuri, timp de trei ore, în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, faţă de prevederile Ordonanţei 9/2018, conform căreia orele de limba română, la clasele minorităţilor naţionale, pot fi predate doar de profesori specializaţi.

Dascălii afectaţi spun că ordonanţa „intră în contradicţie cu predarea integrată şi pune în pericol calitatea actului didactic prin preluarea catedrelor de către persoane fără calificare şi experienţă în predare“.

Circa 25 de profesori şi învăţători care predau unor clase de limba germană sau maghiară au ieşit în stradă, în faţa sediului ISJ Arad, susţinuţi de aproximativ 30 de părinţi şi elevi, cu toţii contestând prevederi din Ordonanţa 9/2018.

Textul ordonanţei prevede că „în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate“.

Zeci de dascăli de la şcoli din judeţul Arad sunt afectaţi şi nu vor mai putea preda şi Limba română.

Părinţii prezenţi la manifestarea care a durat trei ore au spus că, dacă nu se găsesc soluţii, vor continua protestele în stradă alături de copiii lor.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar le-au declarat jurnaliştilor că nu pot comenta ordonanţa, care trebuie pusă în aplicare.

Şeful ISJ Arad, Anca Stoenescu, a primit un memoriu de la dascălii nemulţumiţi şi a spus că va avea o întâlnire cu ministrul Educaţiei, căruia îi va prezenta nemulţumirile apărute.

În unele şcoli din Arad în care există clase cu predare în limbi ale minorităţilor naţionale, precum maghiară, germană sau slovacă, unii profesori sunt în grevă japoneză şi poartă banderole albe pe braţe.

sursa: News.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.