Ziarul electronic al arădenilor

Workshop Cantus Mundi la Pecica

În perioada 16 – 17 februarie 2018, Programul Național Cantus Mundi va susține în orașul Pecica, județul Arad, un nou workshop gratuit dedicat tuturor celor care își doresc să își dezvolte abilitățile dirijorale.

Acesta se va defășura în Sala Festivă a Primăriei orașului Pecica, unde, în ambele zile, începând cu ora 10:00, participanții vor avea prilejul să învețe direct de la  membrii Corului Madrigal noțiuni de bază ale dirijatului coral și managementului unui astfel de ansamblu. Coordonatorii workshopului vor fi: Anna Ungureanu – dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Emanuel Pecingină – membru și maestru corepetitor în cadrul ansamblului coral și Teodora Jaworski – membră a Corului Madrigal și dirijor Cor cu Dor.

Vizita echipei Cantus Mundi în orașul Pecica se va încheia cu Gala locală Cantus Mundi, care va avea loc în Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”.

Începând cu ora 14.00, porțile instituției se vor deschide pentru toți melomanii dornici să petreacă o după-amiază frumoasă în compania muzicii și a numeroaselor coruri de copii și tineri care vor urca pe scenă. Ca de fiecare dată, vor fi invitate toate corurile din județul Arad, înscrise în Programul Național Cantus Mundi.

Programul Național Cantus Mundi a fost înființat în anul 2011 la inițiativa reputatului dirijor Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal. În 2014, Programul Național Cantus Mundi a devenit, prin Hotărâre de Guvern, o Direcție în cadrul instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.  În 2018, anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, Programul Național Cantus Mundi va însuma 4.100 de dirijori și 250.000 de coriști din cele 41 de județe ale României.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”.

Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În februarie 2018, ansamblul va împlini 55 de ani de activitate neîntreruptă, pe cele mai importante scene din țară și din străinătate.

Comunicat de presă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.