Ziarul electronic al arădenilor

VEZI cum vrea Primăria să transforme Bulevardul Revoluției

Primăria municipiului Arad intenționează să modernizeze și să reconfigureze Bulevardul Revoluției, iar printre modele propuse pentru schimbare au fost alese exemple din unele orașe precum Oradea, Timișoara și Szeged.

Pentru realizarea acestui proiect, Primăria a început procedurile pentru atribuirea prin licitație a contractului „Servicii de întocmire DALI – Reconfigurare și modernizare Bulevardul Revoluției“.

În documentația tehnică se menționează că zona de studiu și intervenția propusă se referă la tronsonul de bulevard situat între Piața Podgoria și Piața „Avram Iancu“.

În proiect se arată că se dorește integrarea Bulevardului Revoluției în cadrul politicilor de dezvoltare urbană, dar și transformarea acestuia din zonă polarizatoare de trafic, în zonă cu atractivitate pentru modurile de transport nepoluante – tramvai și biciclete

De asemenea, se dorește reconfigurarea benzilor de transport pe cele două sensuri dus/întors, în sensul translatării amplasamentului teraselor stradale spre banda I, pentru eliminarea gâturirilor traficului pietonal.

„Pe porțiunile libere ale benzii I vor fi prevăzute parcări auto, paralele cu bordura. Analiza posibilității de restricționare a traficului auto pe o singură bandă și reconfigurarea zonei pietonale  – pietonizare (completă sau parțială) – vezi Oradea, Timișoara, Baia Mare, Szeged, etc. Propunerea poate fi cu referire la un anumit interval de zile sau ore (ex. În zilele de vineri, după ora 15.00, sau în zilele de sâmbătă, duminică) sau se poate referi la un tronson de bulevard, cu condiția asigurării alternativei pentru traficul auto în acea zonă“, se menționează în documentația tehnică.

Municipalitatea arădeană mai dorește amplasarea pe Bulevardul Revoluției a unei piste de biciclete, pe sensul de mers, între banda 1 și banda 2, precum și includerea în documentație a stațiilor de închiriere a bicicletelor în locurile stabilite prin studiul de fezabilitate.

Se mai are în vedere și redimensionarea locurilor de parcare/amenajarea de parcări inteligente, repoziționarea parcometrelor existente pe trotuarele reabilitate și în parcări.

„De asemenea, se vor trata și intrările/ieșirile din străzile adiacente bulevardului. Se va interzice parcarea în zonele în care se restricționează vizibilitatea spre dreapta a conducătorilor auto (montare de stâlpișori sau bolarzi). Se vor trata fluxurile de circulație între intersecții prin recalibrarea semafoarelor existente. Redimensionarea și realizarea trotuarelor și a bordurilor cu pavaj din piatră naturală, care să fie aranjată cu diferite modele cromatice“, se mai arată în documentația întocmită pentru SEAP.

Municipalitatea mai dorește amplasarea de mobilier urban adecvat stilului arhitectural al bulevardului (coșuri de gunoi, bănci, jardiniere, rastele biciclete, statui, și alte elemente de decor stradal).

Totodată, se propune integrarea în ansamblu a statuilor existente, și, dacă este cazul, identificarea unor noi zone în care să se realizeze monumente sau statui de for public.

Amplasarea de toalete publice automate în Piața Podgoria (zona stațiile de transport public), zona străzii Crișan, este un alt aspect menționat în documentația tehnică.

Valoare estimată fără TVA a contractului este de 50.000 lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 15 ianuarie 2018.

comentarii

One Comment

  • Arădean

    Exemplul Szegedului mi se pare cel mai bun.Mă refer în special la zona centrală: piața primăriei,zona pietonală,mobilierul stradal (statui.bănci pentru odihnă etc.),vegetația urbană,terasele,alte unități de alimentație publică.Am enumerat doar câteva.Dorim ca edilii noștri să se implice prin proiecte valoroase care să dea Aradului strălucirea pe care o merită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.