Ziarul electronic al arădenilor

VEZI cum s-au desfășurat alegerile locale în Arad

alegeri_localewww.actualitati-arad.ro vă prezintă pe parcursul zilei de duminică informații despre modul în care se desfășoară în municipiul și județul Arad alegerile pentru desemnarea primarilor, consilierilor locali și consilierilor județeni.

Aflați în timp real derularea procesului de vot și puteți semnala orice neregulă la adresa redactie@actualitati-arad.ro.

Informațiile vor fi actualizate permanent până la ora 21.00, când veți afla primele rezultate ale scrutinului.

19.35 Prezența la vot în județul Arad, până la ora 19.00, a fost de 43,42%. În mediul urban, prezența la vot a fost de 34,80%, iar în mediul rural a fost de 55,16%. La nivel național, prezenţa la urne, până la ora 19,00, de 42,94,71%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban prezenţa la urne a fost de 55,54% şi în rural de 54,28%.

19.30 Sebastian Bulumac, candidat independent la Primăria municipiului Arad, a sesizat Biroul Electoral Municipal Arad. „Mai mulți votanți mi-au sesizat faptul că aplicând ștampila în dreptul poziției 9 (pagina 3), poziție pe care o dețin pe buletinul de vot, tușul imprimat străpunge hârtia și se imprimă de asemenea pe cealaltă față, pe pagina 2, poziția 4, în patrulaterul candidatului PMP, dl. Caba Samuel-Adrian-Iosif. Acest fapt poate duce la vicierea rezultatelor votului, în situația (destul de probabilă) în care biroul electoral al secției de votare numără acest vot în favoarea d-lui Caba Samuel, acesta fiind plasat pe o pagină anterioară celei pe care sunt eu situat, iar cele două patrulatere se suprapun. Prin urmare vă solicit să informați toți președinții secților de votare cu privire la acest aspect și să solicitați acordarea unei atenții sporite la numărarea buletinelor de vot care au aplicată ștampila aparent pe pagina 2“, se arată în sesizarea depusă de Sebastian Bulumac.

18.23 Poliţiştii arădeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei ştampile de la o secţie de votare şi fac cercetări, procesul electoral fiind întrerupt pentru scurt timp, în timp ce PSD a reclamat că s-ar încerca fraudarea alegerilor în satul Chier.

16.34 Prezența la vot în județul Arad, până la ora 16.00, a fost de 29,85%. În mediul urban, prezența la vot a fost de 23,26%, iar în mediul rural a fost de 38,82%. La nivel național, prezenţa la urne, până la ora 16,00, de 31,71%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban prezenţa la urne a fost de 25,22% şi în rural de 40,47%.

16.32 Preşedintele Organizaţiei Judeţene Arad a Uniunii Democrate Maghiare din România, Faragó Péter, cel care este nominalizat şi pentru funcţia de preşedinte CJ Arad, a fost prezent la vot duminică dimineaţa, la ora 8.00, la secţia de votare din comuna Dorobanţi. „Astăzi am votat pentru viitorul comunităţii maghiare din judeţul Arad. Depinde de noi dacă vom avea reprezentanţi la primării, în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean, acolo unde sunt luate decizii importante care ne privesc” – a declarat Faragó Péter după vot. Candidatul UDMR la funcţia de primar al Aradului, Bognár Levente, actual viceprimar şi preşedintele organizaţiei municipale a UDMR, a votat la ora 10.00, la secţia de votare nr. 93. din incinta Colegiului Csiky Gergely. „Dorim ca oraşul în care trăim să se dezvolte, să fie un oraş sănătos în care toţi cetăţenii să se simte acasă. Avem nevoie de reprezentanţi care asigură acest lucru prin devotamentul lor. Pentru asta am votat” – a spus Bognár Levente. (Comunicat de presă – UDMR Arad)

16.23 Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a votat la Secţia nr. 103, amenajată la Şcoala Generală nr. 20, din cartierul Aradul Nou, unde a s-a prezentat pentru a-şi exercita dreptul la vot, împreună cu fiica Ana şi soţia Ela. „În perioada campaniei electorale a trebuit să ne dovedim încrederea în valorile liberale şi sunt sigur că oraşul, care are o asemenea orientare, va refuza întotdeauna ura şi minciuna. De aceea, atunci când am votat, m-am gândit la cei care pot să ducă mai departe valorile acestui oraş. Fiecare vot contează şi astăzi cetăţenii vor decide, cu sau fără votul meu, pentru muncă, pentru împlinire şi mai puţin pentru ură şi minciună“, a declarat Gheorghe Falcă.

16.14 PSD Arad: Situaţia la Târnova complet scăpată de sub control, seria ilegalităţilor continuă. După cum anticipam cu câteva zile în urmă şi sesizam autorităţile, inclusiv printr-un memoriu adresat Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, seria ilegalităţilor legate de tentativele de fraudă electorală la Târnova continuă prin noi acte de acest fel. Ultima, în circumscripţia 68, sat Chier, comuna Târnova unde în secţia 392 a dispărut o ștampilă cu menţiunea VOTAT. Situaţia a fost adusă în atenţia IPJ Arad, procesul de votate fiind întrerupt în secţia menţionată. Evident riscul de fraudă este încă foarte mare, în condiţiile în care acea ştampilă circulă prin comună şi ar putea fi ultilizată de către oamenii primarului în exerciţiu pentru a anula după deschiderea urnelor, voturi valabil exprimate pentru candidatul PSD, prin dublă ştampilare. A fost de asemenea sesizat IPJ Arad cu privire la o serie de alte tentative de fraudă ce privesc angajaţi ai primăriei Târnova şi candidaţi PNL din aceeaşi localitate. (Biroul de presă al PSD Arad)

15.46 Peste 5,1 milioane de alegători au votat până la ora 15.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 28,27%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Giurgiu, 36,74%, în timp ce în Bucureşti este cea mai mică prezenţă din ţară, de 18,24%. Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), până la ora 15.00 au votat 5.180.637 persoane. Peste 33% prezenţă se înregistrează în judeţele Mehedinţi, Dâmboviţa, Vâlcea, iar în Olt, Teleorman şi Giurgiu este de peste 36%. Cea mai mică prezenţă la vot este în judeţul Timiş, de 22%, în jur de 24% în judeţul Sibiu şi în jur de 25% în judeţele Iaşi, Harghita şi Cluj. În municipiul Bucureşti se înregistrează cea mai mică prezenţă din ţară, de 18,24%.

14.49 Reprezentații PNL Moneasa au transmis faptul că într-una din secțiile de votare de la nivelul comunei, în repetate rânduri, cetățenii au primit mai multe buletine de vot. Au fost trasmise trei sesizări în acest sens, PNL solicitând intervenția de urgență a Biroului Electoral. La Olari, PNL solicită Poliției să verifice circumstanțele în care un număr de aprox. 50 de persoane și-au stabilit în ultimele săptămâni domiciliul în comună. „Avem suspiciuni că în aceste două localități procesul electoral ar putea fi viciat și cerem Biroului Electoral să verifice aceste sesizări”, declară Iustin Cionca, prim-vicepreședintele PNL Arad. (Departamentul de Comunicare PNL Arad)

14.46 Sebastian Bulumac, candidat indepedendent la Primăria Aradului, a votat, astăzi, la ora 12.45 secția de votare nr. 54 din Arad, alături de familie, prieteni și partenerii care l-au susținut în campania electorală. La ieșirea din secția de vot, Sebastian Bulumac a declarat: „Azi am votat pentru un Arad al normalității. Am votat pentru un Arad în care arădenii să fie respectați, în care banii publici să fie cheltuiți cu chibzuință, în care oamenii să nu mai moară în spitale, un Arad din care tinerii să nu mai plece în alte orașe pentru a se realiza profesional. Am votat pentru un oraș cu taxe rezonabile și un preț corect al căldurii, dar și pentru un oraș viu, în care evenimentele să fie organizate în fiecare lună din an, nu doar în campania electorală. Am votat cu încredere și convingerea că alături de partenerii mei în acest proiect și împreună cu cetățenii Aradului putem construi un astfel de oraș!”. (Biroul de presă al candidatului independent Sebastian Bulmac)

14.44 Adrian Wiener a votat pentru onestitate, responsabilitate și buna credință în Arad. Adrian Wiener, candidatul M10 Arad la Primăria Arad s-a prezentat la Secția de votare nr.24 pentru a-și exercita dreptul la vot, însoțit de candidații pentru Consiliul Local Municipal ai partidului și familiile acestora. „Am votat cu convingerea că azi poate fi începutul unei schimbări. Sistemul responsabil de neajunsurile în care România se zbate nu mai trebuie validat. Onestitatea, responsabilitatea și buna credință trebuie să aibă o voce și în Arad”, a declarat Adrian Wiener, la ieșirea de la urne. (Biroul de presă M10 Arad)

13.39 Prezența la vot în județul Arad, până la ora 13.00, a fost de 17,87%. În mediul urban, prezența la vot a fost de 14,02%, iar în mediul rural a fost de 23,11%. La nivel național, prezenţa la urne, până la ora 13,00, de 21,12%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban prezenţa la urne a fost de 17,25% şi în rural de 26,35%. O participare redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Timiş – 15,45%, Cluj şi Arad – 17,87%, Covasna – 18,10%, Sibiu – 18,23%.

11.51 Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, senatorul Mihai Fifor a votat la ora 11.00 la secţia nr 9. „Să luăm Aradul şi să-l redăm arădenilor! Votăm azi pentru copiii noştri. Votăm pentru a le da o speranţă, un orizont de aşteptare, un viitor. Votăm pentru a face din acest oraş din nou “acasă”. Pentru că Aradul aparţine cetăţenilor lui şi nu unui vremelnic primar. Şi pentru că vrem să reclădim poartă de intrare în ţară, să îi redăm strălucirea şi demnitatea pierdute în ani de zile de adminstratie în folos propriu. Astăzi avem o şansă. Şi nu o vom irosi. Pentru simplul motiv că avem soluţii, avem proiecte şi, mai ales, pentru că ne pasă. 9 ne pasă!“ , a afirmat senatorul Mihai Fifor.

Deputatul Dorel Căprar a votat la ora 10.30 la secţia 87. Preşedintele organizaţiei judeţene PSD Arad a optat pentru revenirea la normalitate, la dialog deschis cu vectorii societăţii civile şi mai ales pentru competenţă, profesionalism şi viziune administrativă. Domnia sa crede cu tărie că locuitorii municipiului şi judeţului trebuie să se bucure de respectul cuvenit. „Am votat pentru schimbare, am votat pentru un Arad mai curat şi mai cinstit.Am votat pentru că 9 ne pasă.Am votat pentru viitorul nostru şi al tinerilor şi nu în ultimul rând al bătrânilor. Dumnezeu să ne ajute!”, a spus deputatul Dorel Căprar. (Biroul de presă al PSD Arad)

11.37 Peste 2.200.000 de alegători au votat până la ora 11.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 12,04%. Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), până la ora 11.00 au votat peste 2.200.000 persoane. Cea mai mare prezenţă în primele patru ore de la deschiderea urnelor se înregistrează în judeţele Teleorman, Olt, Călăraşi, Giurgiu cu o prezenţă de peste 18% din numărul de alegători. Cea mai mică prezenţă la vot este până la ora transmiterii acestei ştiri în judeţele Harghita, Cluj, Covasna, Harghita, Sibiu, Timiş – în jur de 9%. În municipiul Bucureşti se înregistrează cea mai mică prezenţă din ţară, de 7,29%.

10.54 Candidatul independent la Primăria Aradului, Ciprian Florin Luca, susținut de Alianța pentru Arad (APAR), formată din PRU și UCDR și de PSRO, și-a exercitat dreptul de vot la ora 9, la secția de vot nr. 107 din incinta Liceului German „Adam Muller Guttenbrunn”. El a fost însoțit de familie și de colegii din APAR care îi susțin candidatura. Ciprian Florin Luca a intrat în cabina de vot de mână cu fiica sa, care l-a însoțit și la depunerea buletinelor de vot în cele trei urne. „Am votat astăzi pentru schimbare, normalitate și moralitate în administrația publică arădeană. Votul meu este dedicat arădenilor, care merită întreaga noastră atenție și dedicare. Familia și prietenii mi-au fost alături în acest moment important, al votului. Îi îndemn pe toți alegătorii să se prezinte la urne, pentru că esența democrației este votul”, a declarat Ciprian Florin Luca.

10.34 Prezența la vot în județul Arad, până la ora 10.00, a fost de 7,13%. În mediul urban, prezența la vot a fost de 5,53%, iar în mediul rural a fost de 9,32%. La nivel național, prezenţa la urne, până la ora 10,00, de 7,93%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban prezenţa la urne a fost de 6,13% şi în rural de 10,37%.

10.28 Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, va vota la ora 13.30, la secția deschisă la Școala Generală nr. 20, din cartierul Aradul Nou.

10.19 Candidatul independent pentru Primăria Arad şi Consiliul Local Municipal, Marin Lupaş, a votat în această dimineaţă, cu gândul la „schimbarea corectă“. „Am votat cu convingerea că oamenii sunt pe primul loc, cu convingerea că avem nevoie de o scimbare corectă pentru Arad, o schimbare cu oameni corecţi. Îi îndemn pe arădeni să iasă în număr cât mai mare la vot şi să îşi exprime opţiunea, să voteze cu oamenii pe care îi consideră cei mai potriviţi şi care îi pot reprezenta cu cinste şi eficient în următorii ani”, a spus Marin Lupaş.

9.50 Unul dintre candidații pentru Consiliul Local Municipal Arad, Adrian Manta, a mers la secția de votare direct de la nunta sa. Manta a fost însoțit de soție, rude și prieteni. Adrian Manta a votat la Secția nr. 81 din Arad.

9.45 Candidatul PMP pentru Primăria Arad, Samuel Caba, a votat, duminică, la Secția de votare aflată în incinta Complexului „M“ din Micălaca. „Am votat pentru schimbare“, a spus Caba la ieșirea din secția de votare.

9.36 Prezența la vot în județul Arad, la ora 9.30, a fost de 5,42%

9.20 PSD Arad atrage atenţia autorităţilor, inclusiv printr-un memoriu adresat Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, cu privire la suspiciunile existente în legătură cu unele încercări de fraudă la Târnova din partea administraţiei locale. Social-democrații susțin că există indicii conform cărora vor fi săvârșite fapte precum turism electoral mascat sub forma unor alegători cu vize de flotant şi posibile blocaje la nivelul secţiilor de votare, unde se doreşte scoaterea din funcţiune a tabletelor şi compromiterea activităţii de verificare a CNP-urilor, în absenţa căreia cetăţenii nu îşi pot exercita dreptul de vot.

„Unii colegi ne-au sesizat cu privire la intenţia primarului în exerciţiu de la Târnova de a bloca şi de această dată alegerile în secţiile unde presupune că nu poate obţine mai multe voturi decât contracandidaţii săi. Avem indicii că pentru acest tip de activități, sunt vizate secțiile din Drauț, Arăneag, Dud sau Agrișu Mare, fiind mai îndepărtate de centrul de comună. În 2012 s-a întrerupt curentul electric la o astfel de secţie. Acum se încearcă alte metode, printre care scoaterea din funcţiune a tabletelor conectate la sistemul de verificare în timp real a votului multiplu. Din aceste considerente, solicit public Biroului Electoral Judeţean, Prefecturii şi Autorităţii Electorale Permanente să prevadă măsuri speciale de prevenire şi combatere a unor astfel de incidente care pot fi înţelese ca atacuri asupra localurilor secţiilor de votare, fapte sancţionate de Codul Penal cu închisoarea! Atragem de asemenea atenţia instituţiilor abilitate şi în mod special Prefectului asupra transportului de persoane în scop electoral.Solicităm verificarea mijloacelor de locomoţie care transportă cetăţeni din anumite localităţi şi care au vize de reşedinţă în alte localităţi, cel mai probabil la aceleaşi adrese dar care nu locuiesc efectiv acolo, vizele de flotant fiind aplicate exclusiv cu scopul de a frauda alegerile”,  specifică conducerea judeţeană a PSD Arad. (Biroul de presă al PSD Arad)

9.17 Aproape 800.000 de alegători au votat în primele două ore de la deschiderea urnelor, prezenţa la nivel naţional fiind de 4,29%. Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), până la ora 9.00 au votat 798.514 persoane. Cea mai mare prezenţă în primele două ore de la deschiderea urnelor se înregistrează în judeţele Teleorman, Olt, Călăraşi, Giurgiu cu o prezenţă de peste 7% din numărul de alegători. Cea mai mică prezenţă la vot este până la ora transmiterii acestei ştiri în judeţele Harghita, Cluj, Covasna, Harghita, Sibiu, Timiş – în jur de 3%. În municipiul Bucureşti se înregistrează cea mai mică prezenţă din ţară, de 2,3%.

9.10 Campania electorală continuă pe rețelele de socializare. Unele partide și candidați îi îndeamnă pe arădeni să îi voteze, deși campania electorală s-a închis sâmbătă, la ora 7.00.

8.55 Persoanele care îşi fotografiază sau îşi filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului electoral riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

8.34 Expert Forum și Funky Citizens au pus în funcțiune Telverde 0800 080 200, cu scopul de a oferi tuturor celor interesați informații despre procedurile de vot și posibilitatea de a sesiza nereguli.

8.19 Șiștarovăț este comuna cu cei mai puțini alegători din județul Arad. În această comună au drept de vot doar 258 de persoane.

8.10 Peste 334.000 de alegători au votat în primă oră de la deschiderea urnelor, prezenţa la nivel naţional fiind de 1,82%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Teleorman, 3,25%, în timp ce în Bucureşti este cea mai mică prezenţă din ţară, de sub 1%.

8.04 Primarul orașului arădean Pecica, Petru Antal, a votat imediat după ora 7.00. „Vă îndemn şi pe dumneavoastră să vă exercitaţi dreptul de vot!“, este mesajul transmis de Petru Antal. Momentul introducerii biletului de vot în urnă a fost fotografiat și postat pe rețelele de socializare.

7.49 Biroul Electoral Central (BEC) va face anunţuri privind estimările de prezenţă la vot la alegerile la orele 10.30, 13.30, 16.30, 19.30 şi 21.30, după o jumătate oră de la primirea informaţiilor din teritoriu, orele de referinţă fiind 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi 21.00.

7.40 Candidatul independent Sebastian Bulumac va vota la Secția de votare nr. 54, situată pe str. Poetului nr 72 (Grădinița PN nr. 8), la ora 12.45.

7.30 Iustin Cionca (PNL) va vota la ora 9.00, la Secția nr. 146, aflată în interiorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr“ din orașul Pecica.

7.15 Aproape 300 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Arad vor fi angrenaţi în misiuni, pentru buna desfăşurare a procesului electoral. Peste 150 de poliţişti se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale, în această perioadă. Totodată, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, vor acţiona conform competenţelor, 48  de poliţişti, constituiţi în 22 de echipe operative.

7.01 Secțiile de votare s-au deschis la ora.7.00. La nivelul judeţului Arad sunt înscrişi în listele permanente 391.491 de alegători, din care 151.436 în municipiu. În cele 78 de localităţi ale judeţului Arad funcţionează 437 secţii de votare, din care 115 în municipiul reşedinţă de judeţ, 60 în cele 9 oraşe şi 262 în cele 68 de comune, delimitarea secţiilor de votare fiind adusă la cunoştinţa cetăţenilor de către primării şi prin publicaţii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.