Ziarul electronic al arădenilor

VEZI acuzațiile aduse primarilor din Șicula, Covăsînț și Almaș

dna-640x426-300x200Trei primari ai unor comune din judeţul Arad au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii DNA Timişoara, ei fiind suspectaţi de luare de mită de la un om de afaceri în legătură cu derularea unor contracte pe bani publici.

Potrivit unui comunicat al DNA, cei trei primari reţinuţi sunt: Aurel Mircea Radiţa – comuna Şicula, Traian Gheorghe Balint – comuna Covăsînţ şi Teodor Avram – comuna Almaş.

Ei vor fi prezentaţi, joi, Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA precizează că, în 5 decembrie 2014, între primăria comunei arădene Şicula, în calitate de achizitor, şi o societate, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de aproximativ 5,3 milioane lei inclusiv TVA, având ca obiect ‘asfaltare străzi în comuna Şicula, judeţul Arad’.

„În acelaşi context, în 2015, pentru ‘buna derulare’ a contractului şi pentru obţinerea finanţărilor necesare plăţilor pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menţionat, Aurel-Mircea Radiţa, în calitate de primar şi ordonator de credite, a pretins şi primit de la administratorul firmei respective (denunţător în cauză) suma de 2.500 lei“, se arată în comunicat.

De asemenea, într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuţie lucrări în valoare de peste 468.000 lei inclusiv TVA, cu aceeaşi societate, Traian-Gheorghe Balint, primar şi ordonator de credite al comunei arădene Covăsînţ, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei.

DNA menţionează că suma reprezintă un procent de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent şi fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv, la aceeaşi dată, 3.000 lei.

„În aceeaşi manieră a procedat şi suspectul Teodor Avram care, în cursul anului 2015, în calitate de primar şi ordonator de credite al comunei Almaş, a pretins cu titlu de mită de la acelaşi om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei“, spun anchetatorii.

Sumele de bani menţionate au fost primite de cei doi din urmă edili tot pentru „buna derulare“ a contractului şi pentru obţinerea finanţărilor necesare efectuării plăţilor.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Grupării de Jandarmi Mobilă ‘Glad Voievod’ Timişoara.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.