Ziarul electronic al arădenilor

Veteranii de război din Arad au fost omagiați

IMG_2166GALERIE FOTO Veteranii de război și văduvele veteranilor din Arad au fost omagiați, marți seara, în cadrul unui eveniment organizat la Primărie, cu ocazia Zilei Naționale a României și în contextul Anului Internațional al Veteranilor de Război.

Mai mulți veterani de război au fost prezenți în sala „Regele Ferdinand“, unde au primit câte o diplomă și un mic cadou din partea municipalității, iar văduvele veteranilor au primit și câte un buchet de flori.

Cel care a oferit diplomele și florile a fost primarul Aradului, Gheorghe Falcă, alături de el fiind fiica lui, Ana Maria.

„Candele vii, care pâlpâie încă“

În deschiderea evenimentului, IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a rostit rugăciunea Tatăl Nostru şi i-a evocat pe cei care şi-au pierdut vieţile în războaiele din 1918 şi 1944.

La rândul său, col. (r) Anghelin Vasile a amintit că, în judeţul Arad, se află în evidenţe 20.000 de veterani de război, văduve de veterani de război şi urmaşi ai veteranilor. „Veteranii de război sunt candele vii, care pâlpâie încă. Cei care nu mai sunt, au murit pentru ca noi să existăm”, a spus Anghelin Vasile.

De asemenea, în cadrul evenimentului, istoricii Doru Sinaci, Horia Truţă, Ioan Tuleu şi Corneliu Pădurean au prezentat câteva momente de referinţă din cele două războaie mondiale, la care şi-au adus contribuţia veteranii de război omagiați marți seara.

La ceremonia din sala „Regele Ferdinand“ au fost prezenţi şi câţiva membri ai Asociaţiei de reconstituire militară IRE 53 „Cetatea Aradului“, care au fost îmbrăcaţi în uniforme militare din Primul Război Mondial.

„Suntem onoraţi de Armata Română“

În discursul său, primarul Gheorghe Falcă a vorbit despre importanţa Armatei, dar şi despre proiectele de viitor ale municipalităţi, printre care reabilitarea unității militare din cartierul Gai, unde vor fi relocaţi militarii din Cetate, dar şi despre introducerea în Cetăţii Aradului în circuitul civil.

„(…) În ultimii ani, am reuşit cu nişte oameni minunaţi, istoricii arădeni, să punem teme importante ale istoriei în dezbatere. Să ştiţi că Aradul este şi astăzi pe hartă datorită relaţiei dintre administraţie şi istorici. În fiecare an, punem temele noastre în dezbatere, pentru că Aradul a contat şi Aradul trebuie, în continuare, să conteze. Suntem onoraţi de Armata Română şi de ceea ce însemnă Armata.

Mai târziu, dar e bine că s-a întâmplat şi aşa târziu, am reuşit prin parteneriatul cu Armata să preluăm Cetatea Aradului şi vom face o unitate militară nouă, modernă, pentru Armată. Militarii se vor muta, în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, într-o unitate modernă, la Arad“, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul a mai spus că „Cetatea Aradului este o mare oportunitate pentru ceea ce înseamnă cultura şi istoria arădeană“.

„Trebuie să ne ridicăm la nivelul istoriei. La nivelul acestor oameni care şi-au pus viaţa în faţa puştii pentru interesul naţional. De aceea, nu trebuie să ne coborâm la populismul mic, ci să alegem viitorul mare al oraşului. Este obligaţia noastră. Este un oraş care a pregătit Marea Unire. Este o obligaţie să rămânem şi noi în istorie şi să primim şi noi aplauzele pe care le merită veteranii noştri“, a afirmat Falcă.

Primarul a mai amintit și de bunicii lui, care au luptat în cel de-al Doilea Răboi Mondial.

„Fiica mea nu şi-a cunoscut străbunicii. Unul a murit la Odesa, iar celălalt a fost până în Cehoslovacia pe front, a murit, de asemenea. De aceea trebuie ca acestor copii să le ducem noi istoria în educaţie. Toate aceste valori trebuie să le transmitem acestor generaţii de tineri care trebuie să creeze mai departe România modernă. Dacă unii au făcut războiul, dacă unii au rezistat în comunism, dacă alţii au făcut Revoluţia din 89, dacă noi putem dezvolta oraşele, tânăra generaţie o să trebuiască să ducă această naţiune mai departe spre ţeluri mult mai mari.

De aceea, aceste lucruri trebuie legate de istorie. Şi istoria o dau oamenii care au făcut-o şi istoria se trasmite prin oamenii care o cunosc“, a mai spus Falcă, acesta încheind cu mesajul „La multi ani România, La mulţi ani Arad. Să fiţi mândri de oraşul nostru şi de ţara noastră!“.

„Să nu ne uitați!“

Câțiva dintre veteranii prezenți în sala „Regele Ferdinand“ au mulțumit municipalității pentru organizarea acestui eveniment. Unul dintre veterani a spus că este bine că cineva își mai adduce aminte de cei care au luptat pe front. „Vă mulțumim celor care au venit să ne vadă. Mulțumim pentru ceea ce ați făcut pentru noi“, a spus un veteran.

De asemenea, un alt veteran a avut un mesaj pentru Gheorghe Falcă: „Să nu ne uitați, domnule primar“.

Festivitatea de marți seara a fost organizată de Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Municipiului, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

text&foto: actualitati-arad.ro

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.