Ziarul electronic al arădenilor

Vasile Dîncu: „Pensiile speciale pentru aleşii locali nu sunt un lux“

dincuMinistrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, a declarat că pensiile speciale pentru aleşii locali „nu reprezintă un lux“, ci o cerere legitimă.

„Eu cred că în momentul în care acestea (pensiile speciale pentru aleşii locali-n.r.) sunt prevăzute în buget, nu reprezintă din punctul meu de vedere un lux, ci în acest moment în care administraţia este plătită foarte prost se pot justifica asemenea lucruri“’, a spus vicepremierul, la finalul şedinţei Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, unde a participat în calitate de invitat.

Vasile Dîncu a afirmat că singurul lucru care ar putea face ca pensiile aleşilor locali să nu fie puse în aplicare îl constituie lipsa resurselor.

„Singurul lucru care le poate face să nu fie puse din acest moment în practică este lipsa resurselor bugetare. În rest, eu cred că este o cerere legitimă“, a mai spus el.

Întrebat dacă Guvernul va contesta la CCR pensiile aleşilor locali, Dîncu a afirmat că nu s-a discutat acest lucru în Guvern şi că urmează să se discute.

Vicepremierul a subliniat că administraţia trebuie „să fie plătită decent“, afirmând că omologul său britanic l-a sfătuit să nu încerce o reformă cu costuri minime pentru că experienţa Marii Britanii arată că nu va funcţiona.

„Ce credem noi este că trebuie să adaptăm atât în cazul funcţionarilor publici, cât şi în cazul primarilor şi a celorlalţi oameni care lucrează în administraţie, cererea lor firească de creştere a veniturilor cu posibilităţile pe care le avem“, a apreciat ministrul Dezvoltării.

Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali a fost declarată neconstituţională de către CCR, la sesizarea Guvernului. Legea se află în prezent la Camera Deputaţilor pentru a fi pusă în acord cu decizia judecătorilor de la Curte care au arătat că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, pentru că nu li se aplică tuturor, şi nu prevede sursa de finanţare.

Săptămâna trecută, comisia juridică a dat un raport favorabil pe o nouă variantă a legii, stabilind, printre altele că pensiile speciale vor fi finanţate de la bugetele locale. Deputaţii din comisie au mai stabilit că pensiile vor fi acordate pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, consilierii locali şi judeţenii fiind în continuare exceptaţi de la lege.

Plenul Camerei urmează să se pronunţe asupra legii, care va fi trimisă apoi Senatului, for decizional.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.