Ziarul electronic al arădenilor

Valsuri celebre pe scena Filarmonicii de Stat Arad

Johann Strauss, Josef Strauss, Carl Michael Ziehrer și Franz Lehar, cei mai inspirați creatori de valsuri  din toate timpurile, dar și cele mai frumoase partituri de vals din tradiția vieneză a divertismentului se regăsesc în  tematica serii de 15 martie 2018, într-un program realizat în premieră de corul academic al Filarmonicii, dirijat de Robert Daniel Rădoiaș și acompaniat de pianistul Sorin Dogariu.

Preluat din repertoriul asociațiilor corale de tradiție ale secolului al XIX-lea, programul imaginează o scurtă istorie a celui mai aristocratic dintre dansurile Vienei, parcurgând cele câteva decenii de dominație absolută asupra saloanelor, prin titlurile de top ale  vremii.

În cea de a doua jumătate a secolului  romantic, Johann Strauss – fiul  a semnat valsuri pline de poezie, precum „An der schönen blauen Donau“, a creat melanjuri perfecte de tipicuri vieneze și maghiare, concentrând o întreagă operetă – „Voievodul țiganilor“ – în paginile unui vals (Schatz -Walzer), sau a adus complimente contextului politic al vremii în ópusuri precum Kaiser Walzer.

Modelul său a fost repede urmat de fratele său, Josef, de rivalul familiei în supremația asupra Vienei, Carl Michael Ziehrer, sau de Franz Lehár, cel mai ilustru reprezentant al artei divertismentului în deceniile La Belle Époque.

Capodoperele create de ei se regăsesc acum, într-unul dintre cele mai promițătoare și ambițioase programe ale ansamblului mixt, prezentat în joia tradițională de concert, începând de la ora 19.00, în Sala Cercului Militar.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.