Ziarul electronic al arădenilor

Vados Arad, campioană națională la șah

Superliga masculină pe echipe la șah, cea mai importantă competiție a șahului românesc, s-a terminat, duminică, la Mamaia, cu victoria spectaculoasă a echipei Vados Arad, care aduce astfel primul titlu național pe echipe pentru șahul arădean din istorie.

Hotelul Ramada din Mamaia a fost gazda ediției din acest an a Superligii la care au luat parte cele mai bune 11 echipe din șahul românesc.

S-a jucat la șase mese cu obligativitatea echipelor de a avea printre titulari minim 1 junior român și maxim 2 jucători străini, în sistem turneu, fiecare cu fiecare pe parcursul a 11 runde, cu două runde duble (două runde/zi), fiecare echipă având rundă liberă câte o rundă.

Cu un lot mai valoros față de anii trecuți, echipa noastră era cotată la start cu șansa a doua la titlu, după echipa campioană anul trecut, Medicina Timișoara dar înaintea echipei campioane din 2019, Politehnica Iași.

După ce au surprins pe toată lumea cu medaliile de argint obținute anul trecut, echipa arădeană s-a întărit pentru acest an cu marele maestru Mircea Pârligras, component de bază al echipei naționale a României, adus să acopere masa 3, o masă cheie cu un randament slab anii trecuți. De altfel, Mircea a fost unul din cei mai buni jucători la această Superligă, doar ratările din ultimele trei runde, au făcut ca rezultatul său să fie de „doar” 7 puncte (din 10 partide).

Sorții au făcut ca echipa noastră să aibă ”numărul unu” la start, ceea ce înseamnă că am avut liber in chiar prima rundă, toate echipele dorindu-și să stea intr-una din rundele duble, extrem de obositoare pentru jucătorii profesioniști pentru că poți ajunge să stai la masa de joc 11-12 ore in ziua respectivă. Faptul că am stat primii ne-a coborât pe ultimul loc in clasament, clasamentul de-a lungul competiției nefiind foarte relevant pentru că, fiind un număr impar de echipe, tot timpul unele echipe au mai multe meciuri ca altele.

Vados a început in forță competiția cu victorii la scor in rundele 2 si 3 împotriva echipelor Viitorul Urziceni (5-1) și Smart Galați (4,5-1,5), dar in prima zi cu rundă dublă, oboseala și-a spus cuvântul, jucătorii arădeni ratând mult astfel că am suferit prima și singura înfrângere din turneu, 2-4 cu Victoria Techirghiol (clasată în final pe locul 5). Această înfrângere ne-a mobilizat formidabil astfel că in runda a 5-a am învins categoric cu 4,5-1,5 puternica echipă a Universității de Vest Timișoara, și ea pretendentă la medalii, iar scorul putea fi chiar mult mai mare!

Marele derby cu campioana Medicina Timișoara (având la prima masă pe fostul campion european, marele maestru Dieter Nisipeanu care reprezintă acum Germania) avea să vină în runda a 6-a, insă jocul rezultatelor au găsit cele două echipe obligate să joace la câștig ca să păstreze șanse la titlu.

Medicina făcuse deja doi pași greșiți, pierzând categoric 1,5-4,5 in runda a 2-a cu Politehnica Iași și reușind doar un egal 3-3 cu Baia Mare (mereu pretendentă la titlu dar cu un rezultat modest in acest an). Cum Politehnica Iași, exceptând egalul din prima rundă cu UV Timisoara, a avut doar victorii pe linie, însemna practic că echipa care avea să piardă derbyul era scoasă din lupta pentru primul loc. La capătul unui meci tensionat, Vados a câștigat cu 3,5-2,5 prin victoria de pe masa 5 a fostului campion național, marele maestru Tiberiu Georgescu.

A urmat o victorie categorică cu 5-1 cu CSU Târgoviște pentru ca runda a 8-a să programeze derbyul pentru titlu din Politehnica Iași (conduși pe prima masă de Bogdan Deac, cel mai bun jucător român al momentului) si Vados. Având un punct în față in clasament, ieșenilor le-ar fi fost suficient un meci egal pentru a-și păstra primul loc, având și un program mai ușor pe final de turneu. Părea să fie un meci care curgea in favoarea echipei arădene, mai ales după ce Mircea Pârligras a câștigat o partidă de mare luptă cu marele maestru Vladislav Nevednici.

După remizele de la mesele 2,4 și 6, conduceam cu 2,5 la 1,5 cu două partide rămase de disputat – Martyn Kravtsiv lupta pentru o remiză într-o poziție ușor inferioară cu Bogdan Deac in timp ce la masa 5, intr-un duel al liderilor echipelor de campanie pentru alegerile de la Federația Română de Șah, Tiberiu Georgescu, eroul din meciul cu Medicina a avut avantaj clar cu fostul vicepreședinte al federației, Vladimir Danilov, a trecut apoi intr-un final complet egal pentru ca mai apoi, o gafă incredibilă să ducă la pierderea partidei.

La prima masă, jucătorul ucrainian a reușit să întoarcă cursul partidei, având acum un avantaj minimal cu Deac pe care nu a putut să-l concretizeze la capătul a șase ore de joc, partida încheindu-se remiză astfel că meciul cu Politehnica Iași s-a terminat la egalitate 3-3. Iașiul păstra încă un punct avans in clasament și șanse mari de a cuceri un nou titlu de campioană.

Runda a 9-a am întâlnit echipa Oltenia Craiova, o echipă care deși în mod obișnuit termină în jumătatea inferioară a clasamentului, a reușit să ne învingă la ultimele două ediții a Superligii. Se anunța un meci dificil, mai ales că craiovenii au reușit sa-l repatrieze pe Ducu Gavrilescu (18 ani), component al echipei naționale de seniori și una din marile speranțe ale șahului românesc (cine își mai amintește duelurile lui pentru titlu national la copii de acum 8-10 ani cu arădeanul Bogdan David?).

La capătul unui meci greu, am reușit să trecem la limită 3,5 la 2,5 de echipa olteană cu victorii la mesele 2 si 4 prin Vitali Bernadskyi si Alexandru David.

Runda a 10-a am întâlnit echipa clubului de șah al municipiului Baia Mare, o formație incomodă, care an de an s-a bătut la titlu dar care in acest an a suferit cateva infrânfgeri la limită (3,5-2,5) care au scos-o din lupta pentru medalii. A fost un meci care părea să compromită definitiv șansele noastre la titlu, având poziții slabe și chiar pierdute pe mai multe mese. Jucătorii noștri au luptat insă fantastic și au reușit să întoarcă soarta unui meci ce părea pierdut.

În final, am reușit să câștigăm clar cu 4,5 la 1,5, un rezultat mult prea drastic pentru desfășurarea meciului. Pentru noi au punctat Bernaskyi pe masa 2, Ghimpu pe masa 6 și Berescu pe masa 5 care l-a învins pe Dan Bogdan, transferat inaintea Superligii la Baia Mare, chiar de la… Vados Arad (mulți își amintesc și azi victoria de senzație a lui Dan Bogdan pentru Vados de la Superliga din 2017 din partida cu Wang Hao, jucător de top 20 mondial care reprezenta pe atunci tocmai echipa din Baia Mare).

Această rundă a dus însă la o mare surpriză, când liderul Poli Iași nu a putut trece de echipa Smart Galați, cu trei juniori medaliați la campionatele naționale in echipă! Meciul s-a terminat 3-3 cu Danilov (eroul Iașiului din meciul cu Vados) pierzând o partidă spectaculoasă cu juniorul Cristi Coca.

Înainte de startul ultimei runde, Vados și Poli Iași se aflau la egalitate de puncte, arădenii fiind pe primul loc datorită punctaverajului general pe mese usor superior (avantaj de jumătate de punct). Asta însemna ca ambele echipe aveau nevoie să câștige la un scor cât mai mare meciurile din ultima rundă, arădenii cu Phoenix Buzău (aflați pe ultimul loc dar care păstrau încă șanse de salvare de la retrogradare) iar ieșenii cu Victoria Techirghiol (care învinseseră Vadosul în runda 4).

Avantajul părea să fie clar in favoarea echipei arădene care avea o misiune aparent mult mai ușoară în fața buzoienilor, toți specialiștii pronosticând o victorie cu 5 la 1 sau chiar cu 6 la 0. Desfășurarea celor două meciuri părea să fie pe placul arădenilor, Iașiul deși a câștigat la masa 6 (masă la care juniorul George Stoleriu, trecut si el pe la Vados in 2019, a realizat un punctaj incredibil de 8,5 puncte din 10 partide!), a dat destul de rapid trei remize la mesele 2,3 și 4.

În acest timp, Vadosul câștigase și ea pe masa 6 (prin Samuel Ghimpu, campion național la juniori 18 ani) si avea poziții câștigate pe mesele 2,3,4 și 5 și usor mai slabă pe prima masă. Se prefigura deja un 5,5 la 0,5 și … felicitările în direcția arădenilor curgeau deja pe margine! Buzăul însă își juca ultima șansă în lupta pentru salvarea de la retrogradare iar emoțiile și presiunea în tabăra arădeană era și ea la cote înalte! Dintr-o dată, totul a început să se schimbe … Mai întâi, Mircea Pârligras pe masa 3 nu a putut converti avantajul și a terminat surprinzător remiză. Imediat, căpitanul echipei arădene a refuzat propunerea de remiză de la masa 5, considerând că în cele din urmă valoarea lui Alin Berescu (noul vicepreședinte al federației si căpitan nejucător al echipei României) ar trebui să încline balanța in favoarea noastră deși obiectiv poziția devenise egală.

Apoi prima catastrofă la masa 4, unde David Alexandru (cu o evoluție excelentă până atunci în turneu cu 6 puncte din 7 partide) a gafat grav într-o poziție cu avantaj mare și a pierdut. In cele din urmă, Berescu a câștigat și el la masa 5 ceea ce a făcut ca rezultatul în timp real să fie 2,5 la 1,5 atât pentru Vados cât și pentru Iași, din ambele meciuri mai rămânând de disputat partidele de la primele două mese.

Dacă la meciul Iașiului, pozițiile păreau egale și remiza cel mai probabil rezultat, la meciul Vadosului, ucrainianul Kravtsiv (fost jucător de top 100 mondial) a ajuns net pierdut cu moldoveanul Pavel Vavric in timp ce la masa a doua poziția era egală. Se prefigura astfel o victorie cu 3,5 la 2,5 a Iașiului și un neverosimil 3-3 la meciul Vadosului. Următoarea partidă încheiată – remiză la masa 2 a Iașiului – 3-2 pentru Iași. Apoi înfrângere la masa 2 la Vados – 2,5 la 2,5.

A terminat apoi Deac pentru Iasi, tot remiză astfel că meciul Iașiului s-a încheiat cu o victorie la limită 3,5 la 2,5. A rămas ultima partidă din turneu, masa 2 de la Vados unde Bernadskyi era obligat să câștige o poziție echilibrată cu reprezentantul Buzăului, moldoveanul Alexandr Ogleznev. Intr-un final incandescent, Bernadskyi a pus o presiune tot mai mare pe un adversar care, in criză mare de timp, a început să facă și greșeli. În cele din urmă, rezistența adversarului a fost înfrântă, Bernadskyi a câștigat partida, Vados a câștigat meciul cu 3,5 la 2,5 și cu aceasta și titlul de campioană națională

A fost un titlu decis practic in ultima secundă de joc la golaveraj, având un gol mai mult marcat, dacă e să facem o analogie cu fotbalul. O Superligă plină se suspans, de un dramatism total și care s-a terminat cu un rezultat istoric pentru șahul arădean.

Să mai menționăm că pentru prima dată Superliga fost transmisă live video pe Youtube, Facebook și Twitch în excelentul comentariu al maestrului international Mihnea Costachi și al Mariei Ursente, cu o echipă de producție coordonată de jurnalistul Lucian Lipovan.

Participarea la competiție a fost susținută financiar de Centrul Județean Cultural Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, International Alexander, Bioclinica si Chess Events SRL (magazinuldesah.ro).

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Vados Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.