Ziarul electronic al arădenilor

USR: Primăria Arad propune majorări de impozite pe clădiri şi terenuri pe jumătate din străzile oraşului

Primăria Arad a publicat pentru transparenţă decizională un proiect prin care criteriile de încadrare a clădirilor şi terenurilor la impozitare se schimbă şi nu mai ţin cont în primul rând de zona în care se află, iar USR atrage atenţia că astfel se vor majora impozitele pe aproximativ jumătate din străzile oraşului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de USR Arad, proiectul privind ‘stabilirea criteriilor de zonare şi reîncadrarea străzilor în zonele de impozitare’, propus de administraţia locală, „va aduce majorări ale impozitului pe clădiri şi terenuri pentru arădenii care locuiesc pe aproape jumătate din străzile oraşului“.

Conform USR, în municipiul Arad există 880 de străzi, iar în urma modificărilor propuse de administraţie un număr de 400 de străzi sau sectoare de străzi ar trece într-o zonă de impozitare superioară. Doar 47 de străzi sau sectoare de străzi ar trece într-o zonă de impozitare inferioară, în timp ce pe 443 de străzi nu ar exista modificări.

„Dacă propunerea Primăriei va fi adoptată, 80% din străzile municipiului vor fi în zona A. Efectul încadrării într-o zonă de impozitare superioară este creşterea impozitului datorat pentru clădiri şi terenuri“, arată USR Arad.

Conform sursei citate, cele mai multe cazuri vor fi de trecere din zona B de impozitare în zona A de impozitare, iar pentru clădiri impozitele ar fi mai mari cu 4,3%, în timp ce pentru terenuri, cu aproximativ 40%.

„Chiar dacă aduce unele beneficii (criterii mai simple şi obiective, actualizarea datelor scriptice la realitatea din teren), proiectul Primăriei are o foarte mare carenţă. El nu ţine cont de chiar primul criteriu enunţat la articolul 453 litera i) din Codul Fiscal, cel care defineşte zonarea, în vederea calculării impozitelor locale, şi anume poziţia terenului faţă de centrul localităţii.

Din perspectiva noastră, există o diferenţă evidentă între cei care locuiesc în centrul oraşului şi cei din cartierele periferice, prin apropierea de instituţii publice, zone comerciale, unităţi şcolare şi sanitare, parcuri şi zone de agrement. Aceasta trebuie să se reflecte în impozitul plătit, prin încadrarea în zone de taxare diferite“, transmite USR Arad.

Suplimentar faţă de aceste majorări, în 2022 impozite ar urma să fie mai mari cu 2,6%, prin ajustarea la inflaţie, mai transmite sursa citată.

„Dincolo de faptul că nu traversăm o perioadă care să justifice majorări ale impozitelor, trebuie ca acestea să fie determinate în mod echitabil. USR Arad va propune o corecţie la formula de încadrare în zonele de impozitare a străzilor din municipiu, care să corecteze acest neajuns“, se mai arată în comunicat.

Conform unui anunţ al Primăriei Arad, cei interesaţi pot depune în scris, la registratura instituţiei, recomandări, sugestii şi opinii privind acest proiect, până la data de 24 noiembrie 2021.

Criteriile de zonare și încadrarea străzilor din Arad în zonele de impozitare, la transparență decizională

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.