Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE USR PLUS anunţă că nu doreşte să facă opoziţie în CLM Arad, ci vrea să îşi asume „guvernarea“ municipiului

Conducerea USR PLUS Arad a invitat, sâmbătă, partidele care au reprezentare în Consiliul Local Municipal (CLM) Arad se participe la discuţii „transparente“ cu privire la formarea majorităţii în acest for, arătând că nu doreşte să facă opoziţie, ci să îşi asume „guvernarea“ la nivel local.

„Cerem tuturor partidelor care au reprezentanţi în Consiliul Local Municipal să ne aşezăm transparent la masă, să discutăm cum putem face din Arad un oraş cu adevărat european, un oraş care să nu mai fie la coadă în regiune. (…)

Arădenii au transmis un semnal puternic, în care spun că au votat un primar PNL, care a câştigat la câteva procente de candidatul nostru, însă doresc o reprezentare mai largă în CLM. Practic, arădenii nu au acordat puterea totală PNL, aşa cum au făcut în ultimii 16 ani, în care PNL a avut o majoritate confortabilă“, a spus preşedintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoş, într-o conferinţă de presă transmisă online sâmbătă.

El a precizat că în CLM Arad, „USR PLUS doreşte să îşi asume responsabilitatea guvernării“.

„Nu dorim să facem opoziţie, ci dorim să fim la guvernarea municipiului Arad, însă condiţiile nu se negociază pe sub masă, nu între preşedinţii de partid, ci trebuie să se negocieze între viitorii consilierii locali şi cu viitorul primar. Noi sperăm ca la 30 de ani de Revoluţie să avem un consiliu local în care acest for să fie unul deliberativ, iar proiectele şi iniţiativele consilierilor să fie dezbătute. Ne-am săturat de o maşinărie de vot în care primarul vine şi propune ceva şi consilierii ridică mâna“, a spus Botoş.

Senatorul USR Adrian Wiener, care a candidat pentru funcţia de primar din partea USR PLUS, a spus că pe masa negocierilor vor fi puse unele principii, cum ar fi ca primarul şi viceprimarii să nu fie din acelaşi partid.

„Propunem ca zona executivă să fie partajată conform votului arădenilor, astfel încât ambii viceprimari să nu fie de aceeaşi culoare politică cu primarul, deci să nu fie de la PNL, ci de la alte partide politice. (…) Sigur că negocierile trebuie să fie dincolo de funcţiile de viceprimari, sunt şi alte posturi cheie care rezultă din numiri“, a spus Wiener, adăugând că „sunt responsabilităţi mari“ pe care le au cei din consiliile de administraţie sau city-managerul.

Reprezentanţii USR PLUS Arad au accentuat că e necesar să se găsească un consens asupra proiectelor pentru care arădenii au ales actuala componenţă a CLM.

UPDATE

„Ca răspuns la propunerea avansată de dimineață de USR PLUS, astăzi (sâmbătă – n.r.) a avut loc o primă întâlnire în sala «Regina Maria» a Palatului Administrativ, la care au participat trei dintre partidele cu reprezentare în consiliul local arădean: PNL, USR PLUS și UDMR.

Reprezentanții acestor formațiuni au enunțat propriile condiții referitoare la viitoarea formulă executivă și legislativă locală și au convenit asupra mai multor puncte.

Pentru început, s-a agreat că Aradul are nevoie de formarea unei majorități cât mai largi, cu participarea celor trei partide prezente. Orașul nostru are o bogată istorie, în care s-a dovedit că atât diversitatea, cât mai ales implicarea comunităților, etnice sau de altă natură, a fost calea spre progres.

Toate partidele și-au afirmat disponibilitatea de a prelua responsabilități în guvernarea locală și în același timp nu vor face o alianță cu PSD în Arad. S-a convenit că este important ca la aceste întâlniri să participe și reprezentanții PMP, care au fost invitați.

Următoarea întâlnire va avea loc duminică, 4.10.2020, în clădirea Palatului Administrativ, de la 15.00“, se arată într-un comunicat remis de USR Arad.

Falcă anunță posibile coaliții cu USR pentru majorități în CLM și CJ Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.