Ziarul electronic al arădenilor

USR organizează alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului la Primăria Arad

USR îşi va desemna candidatul pentru Primăria Arad prin organizarea de alegeri primare, iar competiţia va fi deschisă şi pentru persoane care nu sunt afiliate politic, urmând să fie organizată o campanie electorală cu dezbateri publice înainte de alegerile programate pentru luna septembrie.

Reprezentanţii USR Arad au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că au decis să schimbe modul de desemnare a candidatului pentru Primăria municipiului, procedura urmând să fie una transparentă şi să implice societatea civilă, respectiv alegătorii.

„Dorim să acţionăm altfel decât partidele consacrate, fără să apelăm la jocuri de culise sau intervenţii de la Bucureşti, practici care până acum au blocat construcţia unei alternative politice acceptată de către arădeni. PSD şi PNL au impus alegerea primarului printr-un singur tur pentru a păstra primarii în funcţie. Consecinţa a fost absenteismul la vot şi alegerea primarului de către un număr mic de cetăţeni. Desemnarea candidatului USR Arad prin alegeri primare reprezintă o ruptură faţă de aceste cutume, faţă de un sistem care a eşuat“, a declarat vicepreşedintele USR Arad, senatorul Adrian Wiener.

Procesul electoral intern va fi similar cu cel obişnuit, urmând să fie depuse candidaturi la partid, în perioada 1 – 28 iulie. USR Arad a anunţat că acceptă şi candidaturi ale unor persoane care nu sunt membre ale formaţiunii sau nu sunt afiliate politic, însă, până la demararea campaniei electorale vor trebui să-şi depună adeziunea la USR.

Campania electorală va începe în august şi cuprinde două etape, una în care candidaţii îşi vor prezenta în mediul online propriul program pentru Arad, şi una cu teme impuse de partid, cum ar fi poluarea sau serviciile publice, subiecte ce vor face obiectul unor dezbateri publice.

După dezbaterea finală, votul final va avea loc în 21 septembrie, iar electori vor fi membri ai organizaţiei municipale USR. În paralel, pe toată perioada campaniei, va avea loc şi un ‘vot popular’, care se va desfăşura online. Orice persoană îşi va putea vota favoritul, însă rezultatul votului popular nu va afecta votul membrilor filialei municipale, care vor decide care va fi candidatul.

„Votul popular va fi o imagine a preferinţelor din mediul online, dar va reprezenta şi un barometru al interesului stârnit de această campanie, care se desfăşoară în premieră în oraşul nostrum“, a mai declarat Adrian Wiener.

Potrivit USR, orice persoană va putea urmări competiţia internă şi va putea participa la toate dezbaterile pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.