Ziarul electronic al arădenilor

USR Arad îşi menţine poziţia de a nu accepta un viceprimar PNL în municipiu

USR Arad îşi menţine poziţia exprimată în urma alegerilor locale din septembrie, conform căreia în municipiul Arad cei doi viceprimari trebuie să fie de la alte formaţiuni politice decât PNL, care a oferit primarul, în timp ce PNL arată că pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Local Municipal (CLM) pretinde în continuare un post de viceprimar.

Într-un comunicat de presă transmis luni, USR Arad arată că alegerile parlamentare au poziţionat formaţiunea aproape de PNL în municipiul Arad, iar acest lucru denotă că executivul local „trebuie partajat“, astfel încât dacă primarul este de la PNL, viceprimarii să fie de la alte partide.

„Aceste alegeri ne-au poziţionat cel mai aproape de partidul aflat la putere, de care ne despart acum doar câteva sute de voturi. Aceasta ne face să spunem, mai mult decât după alegerile din septembrie, că executivul local trebuie partajat, prin alegerea a doi viceprimari din afara PNL. Nu ne ferim de implicare şi cu certitudine nu vom pactiza cu o administraţie centrată spre satisfacerea aparatului de partid“, arată USR în comunicat.

USR consideră că „arădenii îşi doresc altceva“ şi arată că poate oferi „profesionalism, responsabilitate şi cinste“.

Poziţia USR este contrară aşteptărilor PNL, ai cărui lideri locali au afirmat în repetate rânduri că sunt convinşi că vor reuşi să ajungă la un compromis privind realizarea unei coaliţii în CLM, dar după alegerile parlamentare, când nu vor mai exista atacuri politice între formaţiunile de dreapta.

În urma comunicatului USR de luni, preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, a declarat, pentru Agerpres, că liberalii nu pot renunţa la un post de viceprimar.

„După alegerile locale, USR a pus condiţia ca PNL să nu aibă un viceprimar, iar atunci s-au oprit negocierile. USR a încercat să facă majoritate cu PSD şi PMP, de aceea dacă cineva doreşte să negocieze cu PNL, trebuie să avem negocieri transparente şi să existe respect reciproc. Vom avea viceprimari doar când se va realiza o coaliţie transparentă, dar până acum USR nu a reuşit să realizeze o coaliţie transparentă nici dacă a negociat cu PSD şi PMP“, a spus Falcă.

El a adăugat că „PNL nu va renunţa la viceprimar“ pentru că „este formaţiunea numărul unu în municipiu“, conform scorurilor de la alegerile locale şi parlamentare.

Întrebat dacă este posibil ca municipiul Arad să rămână în continuare fără viceprimari, Falcă a răspuns: „Chiar dacă se va întâmpla asta, Primăria va funcţiona, pentru că are un primar, are un legislativ care înseamnă Consiliul Local şi are funcţionari foarte competenţi“.

În urma alegerilor locale, configuraţia politică în CLM Arad este următoarea: PNL – nouă mandate de consilieri, USR PLUS – şapte mandate, Alianţa PSLC – trei mandate, PMP – două mandate şi UDMR – două mandate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.