Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE USR Arad cere demisia primarului Gheorghe Falcă

Conducerea USR Arad a cerut demisia primarului Gheorghe Falcă, „în numele celor 21.000 de arădeni care au semnat pentru proiectul «Fără penali în funcții publice» și ale căror semnături sunt blocate de Primăria Arad“.

„În aceste momente, când sunt depuse la Parlament semnăturile celor un milion de susținători ai proiectului «Fără penali în funcții publice», semnăturile arădenilor sunt reținute de Primăria Arad. Județul nostru a ieșit astfel din grupul celor care au făcut pragul legal de 20.000 de semnături, deși 30.000 de arădeni și-au afirmat susținerea pentru o politică fără penali.

În timp ce toate celelalte primării din județul Arad unde au fost depuse dosarele pentru atestare s-au conformat, atestând în proporție de 95% semnăturile verificate, iar acestea au fost depuse deja la Parlament, niciuna dintre semnăturile din municipiul Arad nu au ajuns la împuterniciții comitetului de inițiativă, pentru a fi duse la București“, a transmis, vineri, USR Arad, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, „pe lângă cele 30.000 de semnături, acest proiect înseamnă munca a zeci de voluntari care de-a lungul a aproape jumătate de an au stat sute de ore în soare și uneori în ploaie“.

„Înseamnă implicarea a sute de cetățeni care au strâns semnături și ni le-au adus. Au semnat persoane de la 18 la 90 de ani și mai mult, au venit cetățeni aflați în scaunul pentru persoane cu dizabilități, au venit arădeni din diaspora, obligați să stea departe de familii“, se mai arată în comunicatul de presă.

Cei de la USR Arad mai susțin că „toată această mobilizare a cetățenilor a fost ignorată de administrația municipiului Arad, parte din vechea clasă politică, pentru care proiectul fără penali este un pericol, așa cum susțin toate șicanele pornite atât de la PNL cât și de la PSD, culminând cu demolarea cortului la cererea primarului PNL, ca răspuns la sesizarea unui consilier PSD“.

„Ca să nu mai existe nicio urmă de îndoială, semnăturile au fost reținute la Primărie, deși exista un termen legal pentru atestare, termen care a fost depășit de mult. Că este vorba de rea voință sau de incapacitate organizatorică, ambele sunt motive suficient de puternice pentru ca primarul să își prezinte demisia. Administrația actuală trebuie să plece, orașul Arad, la fel ca întreaga Românie, are nevoie de #OameniNoi în politică. Avem nevoie de oameni preocupați de comunitate, care să facă administrație înainte de politică, oameni care au demonstrat că sunt buni profesioniști, care au o carieră în spate“, se mai menționează în comunicatul de presă remis de USR Arad.

UPDATE

La sfârşitul lunii august, Primăria municipiului Arad a primit de la reprezentanţii URS Arad un număr de 62 de dosare, totalizând peste 20.000 de semnături.

Toate aceste semnături au fost verificate de un anumit număr de împuterniciţi ai primarului care au parole de acces în baza de date naţională. Este şi motivul pentru care nu a putut fi angrenat un număr mai mare de funcţionari, astfel încât verificarea datelor să se realizeze într-un interval de timp mai scurt.

Procedura la nivelul Primăriei Municipiului Arad se încheia azi, urmând ca reprezentanţii URS Arad să fie invitaţi să-şi  preia dosarele cu semnături.

Ţinem să subliniem faptul că nici Primăria municipiului Arad, nici primarul Gheorghe Falcă nu au avut niciun moment intenţia de a bloca iniţiativa cetăţenească „Fără Penali”.

„Aşa cum ştiti am semnat pentru această iniţiativă cetăţenească, mai mult de atât împreună cu colegii din PNL Arad am strâns semnături, iar la nivel naţional, Partidul Naţional Liberal sprijină această iniţiativă şi aşteptăm toate documentele în Parlamentul României. Regretul meu este că cei de la USR folosesc un astfel de moment fără să respecte ceea ce înseamnă echilibru.

Dânşii au adus în două tranşe documentele pentru verificare. Pentru cea de a doua tranşă, azi este ultima zi de verificare din cele 15 prevăzute de lege. Doamna secretară a Primăriei a avut o întâlnire cu reprezentanţii URS Arad cu ocazia căreia li s-a comunicat faptul că în cursul zilei vor primi toate dosarele atestate.

Ce s-a întâmplat între momentul de aseară şi cel din cursul acestei dimineţi, când mi s-a cerut demisia, dovedeşte faptul că în spatele iniţiativei cetăţeneşti se ascunde şi un interes politic. Este regretabil că se întâmplă aşa ceva.  Eu sunt alesul ceteţenilor, cu atribuţiuni dincolo de ceea ce înseamnă verificarea unor semnături. Cei care cunosc procedura ştiu, că nu primarul se ocupă de aşa ceva, sunt oameni mandaţi să facă acest lucru.

Dacă oamenii ar fi întârziat o zi, vă întreb: un primar trebuia să-şi dea demisia? Până la urmă oamenii au responsabilitatea de a verifica legalitatea acestor documente. Cred că este nevoie de mai multă toleranţă, echilibru pentru a putea  îndeplini obiectivul iniţiativei cetăţeneşti «Fără penali»”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe  Falcă.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

CITITI SI:

Primăria Arad: Peste 5.000 de semnături din campania „Fără penali în funcții publice”, invalidate

Primarul Falcă a semnat inițiativa USR „Fără penali în funcții publice“

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.