Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Florin Tripa: „CJA este singurul vinovat pentru dezastrul de pe drumul Arad – Șiria – Pâncota“

În urma minciunilor grosolane aruncate în spațiul public de Marinel Cionca și echipa sa, privind blocarea reabilitării drumului Arad – Șiria – Pâncota de către guvern, deputatul Florin Tripa a luat legătura cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Informațiile furnizate de cei de la ANAP demonstrează cât se poate de clar că CJA este singurul vinovat pentru situația în care se află acest drum.

„În ultima perioadă, Marinel Cionca și trepădușii din jurul său au pornit o campanie de dezinformare, încercând să-și mascheze astfel incompetența, neputința de a duce la bun sfârșit proiectul de reabilitare a drumului Arad – Șiria  – Pâncota – Buteni. Pentru a vedea care este cu adevărat situația acestui proiect, am luat legătura cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, iar ceea ce mi s-a prezentat este de-a dreptul halucinant.

Din corespondența purtată între ANAP și CJA, reiese cât se poate de clar incompetența cu care ne confruntăm în Consiliul Județean Arad condus de cel mai slab președinte din istoria instituției, Marinel Cionca. Efectiv, cei de la CJA își bat joc de acest proiect. CJA a transmis celor de la ANAP o documentație incompletă, lipsesc o serie de documente, altele nu sunt semnate, altele sunt în mai multe exemplare, ceea ce arată o reală lipsă de interes față de reabilitarea drumului respectiv. În schimb, la capitolul «șmecherii», cei de la CJA sunt pe primul loc, iar asta am putut afla de la ANAP, pentru că s-au introdus în caietul de sarcini tot felul de condiții cu dedicație, cum sunt lucrările similare, cantități de materiale, dar în special garanția, despre care ANAP spune că nu trebuie să aibă o pondere prea mare la evaluarea ofertelor, trebuind să primeze avantajele economice/financiare, adică prețul cel mai mic, așa cum prevede legea.

Din datele pe care ANAP mi le-a pus la dispoziție reiese clar ceea ce bănuiam: CJA a blocat această licitație de reabilitare a drumului Arad – Șiria – Pâncota – Buteni pentru că dorește să organizeze o licitație cu dedicație, iar câștigătorul lucrării să fie o firmă de casă a PNL. Din acest motiv, CJA refuză efectiv să pună caietul de sarcini în concordanță cu legea, așa cum cere ANAP, iar proiectul rămâne în aer. Între timp, arădenii își distrug zi de zi mașinile pe acel drum, din cauza lăcomiei liberalilor din fruntea CJA“, declară deputatul PSD Arad Florin Tripa.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de Presă al PSD Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

UPDATE

Cionca: Consiliul Județean vrea o lucrare de calitate, bine făcută, cu o garanție mare

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, face precizări cu privire la declarațiile de astăzi ale deputatului PSD Florin Tripa, referitoare la pretinse „șmecherii” pe drumul județean Arad-Șiria.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad precizează faptul că pentru modernizarea drumului Arad – Șiria – Pâncota – Buteni Consiliul Județean a adus fonduri europene, 124 de milioane de lei, dar documentația este blocată de Guvern. În loc să ajute la deblocarea situației, parlamentarii PSD dezinformează arădenii și se străduiesc să politizeze această problemă locală: „PSD a descoperit ce „șmecherie” am vrut să facem pe drumul Arad-Șiria: am cerut garanție de 7 ani, să țină mult și bine! Am insistat ca lucrarea să nu fie atribuită unei firme de apartament, ci unui constructor care a demonstrat că are experiență în domeniu și se pricepe! Și nu în ultimul rând, am solicitat să se muncească și noaptea, ca șantierul să se încheie cât mai repede.

Obișnuiți cu „modelul Teldrum”, din Teleormanul lui Liviu Dragnea, pesediștii spun că suntem incompetenți pentru că respectăm banii arădenilor. Eu zic că pesediștii nu își bat joc numai de arădeni, ci și de ei înșiși, cu astfel de declarații.

Iar pentru că deputatul Tripa, care a votat ca arădenilor să li se confiște 45 de milioane de euro, tot stă degeaba în Parlament și votează împotriva arădenilor, îi transmit articolele de lege pe care nu le cunoaște, dar le comentează, din legea care reglementează achizițiile publice.

Poate înțelege, mai greu, mai târziu, dar poate înțelege, ce înseamnă o achiziție publică în condițiile legii. Precizez că este o lege proastă și am solicitat de nenumărate ori parlamentarilor PSD să o schimbe, dar nu au fost în stare. În schimb, bombardează arădenii cu declarații de presă inutile, din care să pară că sunt preocupați de situația Aradului, deși în realitate sunt preocupați doar să care tava lui Liviu Dragnea, Vâlcov și Dăncilă. Iată ce spune legea proastă, nr. 98/2016, pe care PSD nu vrea să o corecteze:

„ART. 178

(1) Autoritatea contractantă are dreptul de a stabili prin documentele achiziţiei cerinţe privind capacitatea tehnică şi profesională care sunt necesare şi adecvate pentru a se asigura că operatorii economici deţin resursele umane şi tehnice şi experienţa necesare pentru a executa contractul de achiziţie publică/acordul-cadru la un standard de calitate corespunzător. (o prevedere legală ignorată de PSD, așa cum este psd obișnuit să ignore legea, de obicei!)

ART. 179

Operatorul economic face dovada îndeplinirii cerinţelor privind capacitatea tehnică şi profesională prin prezentarea, după caz, a unora sau mai multora dintre următoarele informaţii şi documente:

  1. a) o listă a lucrărilor realizate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 5 ani, însoţită de certificate de bună execuţie pentru lucrările cele mai importante; atunci când este necesar în scopul asigurării unui nivel corespunzător de concurenţă, autoritatea contractantă poate stabili că sunt luate în considerare lucrări relevante realizate cu mai mult de 5 ani în urmă; (deci legea cere experiență în domeniu, iar respectarea legii este șmecherie doar la PSD!)

ART. 187

(3^1) Autoritatea contractantă poate utiliza criteriul preţul cel mai scăzut numai în situaţia în care achiziţionează produse, servicii sau lucrări a căror valoare estimată a contractului nu depăşeşte pragurile prevăzute la art. 7 alin. (1).

(4) În sensul alin. (3) lit. c) şi d), cel mai bun raport calitate-preţ/calitate-cost se determină pe baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu şi/sau sociale, în legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică/acordului-cadru.

(5) Factorii de evaluare prevăzuţi la alin. (4) pot viza, printre altele:

  1. a) calitatea, inclusiv avantajele tehnice, caracteristicile estetice şi funcţionale, accesibilitatea, conceptul de proiectare pentru toţi utilizatorii, caracteristicile sociale, de mediu şi inovatoare şi comercializarea şi condiţiile acesteia;
  2. b) organizarea, calificarea şi experienţa personalului desemnat pentru executarea contractului, în cazul în care calitatea personalului desemnat poate să aibă un impact semnificativ asupra nivelului calitativ de executare a contractului;
  3. c) serviciile postvânzare, asistenţa tehnică şi condiţiile de livrare, cum ar fi data livrării, procesul de livrare şi termenul de livrare sau de finalizare.

(6) În sensul alin. (3) lit. c), criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ include de regulă un element de preţ sau de cost; în situaţia în care autoritatea contractantă iniţiază o procedură de atribuire cu buget fix, în care elementul de preţ sau de cost este un preţ sau cost fix, factorii de evaluare se referă numai la aspecte calitative ale produselor, serviciilor sau lucrărilor care fac obiectul achiziţiei.

(7) În sensul alin. (3) lit. b), costul cel mai scăzut se determină pe considerente de rentabilitate, utilizând factori precum calcularea costurilor pe ciclul de viaţă.

(8) Autoritatea contractantă nu va utiliza costul cel mai scăzut/preţul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire în cazul:

  1. a) anumitor categorii de contracte de achiziţie publică/acorduri-cadru de lucrări sau de servicii care au ca obiect servicii intelectuale şi care presupun activităţi cu nivel de complexitate ridicat;
  2. b) contractelor de achiziţie publică/acorduri-cadru de proiectare şi execuţie sau de servicii care sunt aferente proiectelor de infrastructură de transport transeuropene, aşa cum sunt definite în prezenta lege, şi drumuri judeţene”.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de Presă al Consiliului Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.