Ziarul electronic al arădenilor

Unitățile SMURD din Nădlac și Vinga, în pericol să fie desființate

Unitățile SMURD de la Nădlac și Vinga sunt în pericol de a fi desființate, deoarece primăriile din aceste două localități nu mai au resurse pentru a le susține.

Viceprimarul orașului Nădlac, Somrak Dusan, spune că, deocamdată, nu a fost găsită nicio soluție pentru ca SMURD să își poată continua activitatea.

„Am făcut toate demersurile legale pe care putem să le facem. Din păcate, nu am găsit o soluţie, nici din partea noastră, care era cea financiară, nici din partea organelor cărora ne-am adresat. La începutul anului, s-a întrezărit o posibilitate ca personalul încadrat la SMURD Nădlac să treacă în structura MAI. Toţi cei care activează în SMURD Nădlac au semnat dorinţa de a se transfera la MAI, însă până în prezent nu există niciun răspuns în acest sens”, a declarat viceprimarul oraşului Nădlac, Somrak Dusan.

SMURD Nădlac acoperă zona Pecica, Semlac, Șeitin, Peregu Mare și autostrada A1 (48% din intervenții nu sunt în Nădlac)

În 2018, SMURD Nădlac a avut 329 intervenţii, iar de când şi-a început activitatea – din anul 2010, până în prezent – 6.395 de intervenţii, adică, în medie, 900 de intervenţii pe an.

Primarul din Vinga, Ioan Negrei, a spus că primăria comunei nu mai are bani pentru susținerea SMURD.

„Nu mai putem continua să plătim din cauza lipsei de fonduri. În maximum două luni, nu vom mai avea bani să susţinem SMURD Vinga şi, probabil, vom da o hotărâre de Consiliu Local privind renunţarea la acest serviciu. Am făcut cel puţin două adrese către Ministerul Sănătăţii, am avut o întâlnire anul trecut la Prefectură şi o întâlnire cu reprezentanţii ISU, în care ni s-a promis că se va rezolva problema. S-au făcut acordurile de către angajaţii primăriei că sunt de acord să fie preluaţi de ISU, dar a rămas la acest stadiu. Am primit ultimul răspuns că va trebui un proiect de lege, o iniţiativă parlamentară, dar asta e cale lungă până se va rezolva problema”, a declarat primarul oraşului Vinga, Ioan Negrei.

SMURD Vinga acoperă zona Şagu, Secusigiu, Felnac, Zădăreni, iar în eventualitatea în care nu există ambulanţă disponibilă, intervine inclusiv în Fântânele, Frumuşeni şi Zăbrani.

SMURD Vinga a avut, în 2018, 400 de intervenţii, iar din 2010, până în prezent, 5.552 de intervenţii, ceea ce înseamnă, în medie, 800 de intervenţii pe an.

Reprezentantul ISU Arad a precizat că au fost făcute demersuri la MAI pentru suplimentarea statului de funcţii cu 24 de poziţii, dar nu a primit niciun răspuns până în prezent.

„Este o situaţie în care parlamentarii şi Guvernul trebuie să intervină şi să demonstreze că le pasă de arădeni. Şi nu doar de viaţa arădenilor. Staţia de la Nădlac nu deserveşte doar acest oraş şi comunităţile din jurul acestuia, ci mai ales sectorul de autostradă A1 din apropiere, în prezent principala cale de acces rutieră a României înspre şi dinspre Europa. Faptul că unitatea SMURD este în zonă, pregătită să intervină în cazul unor accidente, care pe autostradă în majoritatea cazurilor sunt grave, înseamnă o şansă la viaţă pentru victime. Aceeaşi situaţie o avem şi la Vinga, care este situată pe DN 69, drumul principal ce face legătura între Arad şi Timişoara, dar şi în apropiere de aceeaşi A1, deocamdată singura şi cea mai aglomerată autostradă din vestul României. Bazele SMURD de la Nădlac și Vinga sunt la distanţe potrivite pentru a ajunge repede la faţa locului“, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Cionca a mai spus că primăriile au încercat să transfere personalul SMURD la ISU Arad, însă fară rezultat.

„Cadrul legislativ nu permite ca SMURD să fie preluat de ISU. Fac apel la parlamentarii de Arad, deoarece este nevoie de o iniţiativă parlamentară, un proiect de lege, pentru ca această problemă să fie rezolvată”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

CITITI SI: Arafat: „Trebuie să găsim o soluţie să menţinem activitatea SMURD la Nădlac şi Vinga“

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.