Ziarul electronic al arădenilor

Unde vrea Primăria să amplaseze Monumentul Marii Uniri

Municipalitatea are în analiză două zone din Arad unde ar urma să fie amplasat Monumentul Marii Uniri, iar locația finală va fi stabilită prin vot, în Consiliul Local Municipal.

„Având în vedere situația creată prin întârzierea cu 7 ani a livrării la Arad a lucrării de artă Monumentul Marii Unirii și timpul scurt rămas până la aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și argumentele exprimate de cetățeni și specialiști în defavoarea amplasamentului propus inițial de autorul lucrării pe lacul din Parcul Pădurice, municipalitatea analizează alte posibilități de amplasare a Monumentului Marii Uniri“, se arată într-un comunicat de presă remis, marți, de Primăria municipiului Arad.

Conform sursei citate, sunt vizate două posibile amplasamente.

„Între variantele aflate în studiu se află achiziționarea de către municipiul Arad a terenului fostei fabrici Tricoul Roșu pentru amenajarea unui nou parc central, care să găzduiască Monumentul Marii Uniri, și varianta amplasării în Piața Catedralei, cu lucrări adecvate de reamenajare a acesteia. Soluția va fi stabilită prin votul Consiliului Local Municipal“, se mai arată în comunicatul de presă.

Demersurile pentru amplasarea acestui monument au început în urmă cu un deceniu, când Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad a lansat primul concurs naţional pentru realizarea lucrării, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigătoare lucrarea unui artist arădean dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.