Ziarul electronic al arădenilor

Unde sunt cele mai scumpe terenuri agricole din județul Arad

Interesul pentru suprafețele agricole din județul Arad este tot mai mare, iar prețurile pentru un hectar de teren au ajuns până la 12.000 euro.

Conform datelor Direcției Agricole Arad, prezentate de News.ro, de la apariţia Legii 17/2014, care le dă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România, peste 35.000 de tranzacţii au fost înregistrate în județul Arad, din care mai mult de jumătate sunt cu cetăţeni străini sau firme din afara ţării.

Din aprilie 2016 şi până la 31 iulie 2017, au fost înregistrate aproximativ 18.000 de tranzacţii, adică mai multe decât în 2014 şi 2015 la un loc (17.000 de tranzacţii în cei doi ani).

„Datele noastre arată un interes mult mai mare pentru achiziţia de terenuri arabile decât în anii precedenţi, ceea ce a dus, inevitabil, la o creştere a preţurilor şi arendelor. Un motiv pentru care se cumpără suprafeţe însemnate îl poate repezenta faptul că subvenţiile acordate de APIA sunt pe un trend ascendent”, a spus Ioan Martin, șeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Arad, citat de News.ro.

Conform sursei citate, preţurile pentru terenurile din zona de şes a judeţului sunt cuprinse între 8.000 şi 12.000 de euro, cele mai scumpe fiind în apropierea municipiului Arad şi în zonele Curtici, Chişineu Criş şi Sântana.

„Se caută în special suprafeţe care pot fi compactate, pentru a fi lucrate cu resurse mai mici. Sunt căutaţi proprietarii din anumite zone şi se cumpără de la toţi, pentru că încă avem foarte mulţi proprietari cu terenuri mici, de jumătate de hectar sau unu – două hectare. Se vând cel mai bine terenurile plasate lângă şosele, uşor accesibile şi situate la câmpie”, a declarat, pentru News.ro, un agent imobiliar, Marius Igrişan, a cărui firmă a intermediat cu 60 la sută mai multe tranzacţii cu terenuri arabile în ultimele 12 luni faţă de perioada anterioară.

Preţurile cele mai mici sunt în zone deluroase, precum Gurahonţ, unde un hectar costă de la 2.000 de euro până la 5.000 de euro.

În medie, un hectar de teren agricol costă 7.000 de euro în judeţul Arad, în ultimul an fiind înregistrată o creştere de aproximativ 15 procente a preţului, pe fondul numărului mare de tranzacţii.

Date statistice privind suprafeţele deţinute de străini nu există actualizate în ultimul an, însă în aprilie 2016 persoane fizice şi firme din afara ţării aveau în proprietate peste 30.000 de hectare din suprafaţa arabilă de 350.000 de hectare a judeţului Arad. Conform estimărilor, 40.000 de hectare ar aparţine acum străinilor.

Suprafaţa deţinută de străini nu a crescut la fel de mult ca numărul de contracte de vânzare-cumpărare pentru că o mare parte dintre tranzacţii s-au făcut între cetăţeni străini.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.