Ziarul electronic al arădenilor

Un tren de tip Ro-La a făcut 12 ore de la Curtici la Craiova

Un tren-probă de tip Ro-La, încărcat cu 8 camioane, a circulat sâmbătă între Terminal Curtici şi Craiova, distanţa fiind parcursă în mai puţin de 12 ore, a anunţat Ministerul Transporturilor (MT).

Reluarea proiectul de tip Ro-La, care a mai fost testat în anul 2009 de CFR Marfă, va pune România pe harta transportului combinat din Europa, susţin reprezentanţii Ministerului.

„Sâmbătă, 10 februarie 2018, Ministerul Transporturilor împreună cu CFR Marfă, CFR SA și CFR Călători, au pus în circulaţie un tren-probă de tip Ro-La pe relaţia Terminal Curtici – Simeria – Petroşani – Craiova. Trenul încărcat cu 8 camioane a parcurs întreaga distanţă în mai puţin de 12 ore şi a reprezentat un prim pas pentru implementarea acestui proiect (transportul combinat n.r.), cu beneficii importante atât pentru transportatorii rutieri cât şi pentru mediu. Suntem încrezători în acest proiect care va pune România pe harta transportului combinat din Europa“, precizează MT într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, începând din noiembrie 2017, de la bugetul de stat prin Administraţia Fondului pentru Mediu au fost alocate sumele necesare pentru subvenţionarea acestui tip de transport.

Executivul anunţa în data de 11 octombrie 2017 că au fost alocate 10 milioane de lei pentru demararea Programului Ro-La, prin care se urmăreşte reducerea poluării, a noxelor şi a emisiilor de CO2 din atmosferă.

Potrivit Executivului, transportul de tip Ro-La (Rollenden Landstrassen – «şosea rulantă» – n.r.) reprezintă forma particulară de transport combinat în care vehicule rutiere autopropulsate sunt transportate pe calea ferată, în trenuri compuse din vagoane specializate, iar încărcarea şi descărcarea vehiculelor rutiere pe, respectiv de pe vagoanele specializate se realizează în terminale specializate, prin intermediul sistemelor proprii de autopropulsie şi prin rulare pe roţile proprii.

Totodată, şoferii vehiculelor rutiere autopropulsate pot însoţi respectivele vehicule pe durata transportului feroviar, caz în care sunt transportaţi în vagoane de călători (vagoane cuşetă sau vagoane de clasă).

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.