Ziarul electronic al arădenilor

Un nou pod peste râul Mureș, în Arad

podMunicipalitatea a început demersurile pentru construirea unui nou pod peste râul Mureș în municipiul Arad, valoarea estimată a proiectului fiind de peste 37 de milioane de euro.

Noul pod este propus să fie realizat la capătul străzii Andrei Șaguna, urmând să preia o parte din traficul rutier spre județul Timiș.

În următoarea ședință a Consiliului Local Municipal Arad va fi supus votului studiul de fezabilitate pentru proiectul „Construire pod peste Râul Mureș, inclusiv legăturile rutiere între strada Andrei Șaguna – Calea Timișorii”.

Conform documentului citat, această investiție cuprinde realizarea unei centuri, formată din pod rutier și drum, și va reprezenta „o alternativă pe relația Timișoara, ce va conduce la descongestionarea traficului pe Podul Traian“.

„În municipiul Arad a fost realizat un studiu de trafic care să dea dimensiunea reală a traficului actual și să propună soluții pentru reglementarea în timp a fluxurilor de circulație prin realizarea unor artere noi precum și prin îmbunătățirea celor existente.

Din studiu a rezultat că traficul greu și cel de tranzit trebuie dirijat pe centuri ocolitoare orașului și că, totodată, trebuie asigurate legăturile spre acestea. În acest sens s-a propus ca una dintre variantele de realizare a legăturii spre centurile exterioare să fie un drum în prelungirea străzii Andrei Șaguna, cu trecere peste râul Mureș, până în Calea Timișorii. Menționăm că această centură (pod rutier și drum) reprezintă o alternativă pe relația Timișoara, ce va conduce la descongestionarea traficului pe Podul Traian“, se menționează în proiectul care va fi supus votului consilierilor.

În document se mai precizează că „în vederea intervenției pentru construirea podului peste râul Mureș și inclusiv a legăturilor rutiere între strada Andrei Șaguna – Calea Timișorii au fost alocate fondurile pentru prima fază de proiectare – faza Studiu de Fezabilitate“.

Proiectanții care au efectuat studiul au propus realizarea unei legături între strada Andrei Șaguna și Calea Timișorii, pe traseul străzilor existente, modernizate sau care vor fi modernizate.

„Traseul studiat începe de pe str. Andrei Șaguna, de la intersecția cu str. Barbu Lăutaru, se continuă cu podul peste râul Mureș, după care traseul se desfășoară pe un amplasament nou, continuîndu-se pe  amplasamentul străzilor Economului, Coloniștilor, Câmpia Turzii, C-tin Ticu Dumitrescu, dr. Mihail Mărcuș, Ogorului, până la intersecția cu Calea Timișorii“, se arată în studiu.

Pe traseul propus, unele străzi au o structură rutieră variabilă, unele fiind modernizate, altele de pământ, pietruite, pavate sau asfaltate.

Pe sectoarele noi, pe cele de pământ, pietruite, aflate într-o stare de exploatare  proastă , sectoare cuprinse între str. A. Șaguna – str. Câmpia Turzii, respectiv str. Constituției – Ogorului, s-au propus lucrări de modernizare.

Podul va avea o lungime 310,25 m și o lățime de 19 m, iar cele două tronsoane de drum vor fi cu două benzi de circulație.

Noul pod va fi realizat cu trei deschideri, două marginale, realizate din beton armat, care să asigure circulația în zona digurilor, respectiv o deschidere centrală pentru traversarea cursului de apă, cu structură metalică pe cabluri în sistem hobanat, cu două benzi de circulație, având piste pentru bicicliști și trotuare interioare pentru străzi de categoria a III-a.

Valoarea investiţiei a fost estimată la 167.810.666 lei (peste 37 milioane euro), iar finanţarea acestui obiectiv se va face din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii.

Durata de execuţie conform graficului propus de către proiectant este de  60  luni.

Studiul de fezabilitate „Construire pod peste Râul Mureș, inclusiv legăturile rutiere între strada Andrei Șaguna – Calea Timișorii” a fost realizat de către S.C. DROMCONS S.R.L.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.