Ziarul electronic al arădenilor

Un nou episod din telenovela Monumentul Marii Uniri la Arad

Ministerul Culturii va trebui să recepționeze piesele care compun Monumentul Marii Uniri, iar apoi să îl monteze la Arad, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului a avut o întrevedere cu ministrul Culturii, George Ivaşcu,  cu secretarul de stat în Ministerul Culturii,  Alexandru Pugna, cu arhitectul Gheorghe Pătraşcu şi reprezentanţi ai  Departamentului Juridic din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Falcă a cerut această audienţă ca urmare a solicitării venite din partea ministrului, conform căreia, până în data de 16 aprilie, Primăria Arad trebuie să transmită Ministerului informații concrete cu privire la lucrările de amenajare a zonei în care va fi amplasat monumentul, precum și planurile detaliate ale lucrărilor, care urmează să fie prezentate sculptorului.

„În cadrul întrevederii pe care am avut-o la Ministerul Culturii, domnul secretar Pugna a recunoscut că şi-a depăşit atribuţiile şi a confirmat că nu există nici o relaţie contractuală între Minister şi Primăria Municipiului Arad pe acest subiect. Mai mult decât atât, nu există niciu act prin care Ministerul să poată pune condiţii administraţiei locale arădene. În consecinţă, Ministerul va trebui mai întâi  să treacă de etapa obligatorie de recepţie a componentelor statuii la Arad, apoi să  monteze monumental, conform contractului şi dacă  e necesar – neavând nici o obligaţie contractuală cu nimeni – Primăria va  amenaja zona”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Conform primarului, ministrul Culturii, George Ivaşcu, a luat decizia ca în cel mai scurt timp să-l contacteze pe artist pentru a-i solicita recepţia lucrării conform contractului.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

CITITI SI: A fost stabilit locul unde va fi amplasat Monumentul Marii Uniri

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.